FunX Rotterdam

"Ik zie de rector van de Islamitische Universiteit het liefst vertrekken"

  1. Newschevron right
  2. "Ik zie de rector van de Islamitische Universiteit het liefst vertrekken"

Zijn beruchte uitspraken van een rector schadelijk voor het imago van een school? "Als een academicus heeft hij ook recht om zijn mening te verkongingen en we moeten dat ook allemaal op een beleefde manier kunnen doen in Nederland." Zo liet Omar, tweedejaarsstudent Theologie en lid van de examencommissie van de Islamitische Universiteit (IUR), zich uit in Jouw Stad.

Minister Bussemaker van Onderwijs heeft namelijk bezwaar gemaakt tegen de rector van de IUR. De reden daarvoor: het schijnt dat hij zich meerdere malen beledigend heeft uitgelaten over andersdenken. Zo wordt beweerd dat de man de tegenstanders van de Turkse president Erdogan 'homo's en 'Armeniërs' heeft genoemd.

Traditionele visie
Het bezwaar van Bussemaker heeft niet geholpen, want de universiteit blijft gewoon open. Omar is daar alleen maar extra blij mee. "Andere hogescholen bieden een oriëntalistische visie op de islam. Deze universiteit biedt een traditionele visie. Op de andere hogescholen wordt ook veel les gegeven door niet moslims en die hebben meestal een kritische blik op de islam. Dat kan weer invloed hebben op je eigen geloof."

Wegduiker
Hoe denkt de politiek over de kwestie van de Islamitische Universiteit? PvdA Tweede Kamerlid Mohammed Mohandis vindt dat iedereen van alles mag vinden, maar er zijn natuurlijk wel een aantal kanttekeningen. "Het moment dat je dat zegt als rector, dan sta je ook voor die academische verantwoordelijkheid."

Mohammed vindt dat de rector van de IUR die verantwoordelijkheid simpelweg heeft richting die gemeenschap, zijn eigen studenten en docenten. "Als je niet de individuele keuzevrijheid respecteerd, dan ben je wat mij betreft niet op de goede plek."

Ster advertentie
Ster advertentie