FunX Rotterdam

Man wil burgerinitiatief starten om Rotterdam hoofdstad van Nederland te maken

foto: Elize Schenderling
  1. Newschevron right
  2. Man wil burgerinitiatief starten om Rotterdam hoofdstad van Nederland te maken

''Rotterdam is de toekomst van Nederland. Amsterdam is eigenlijk de stad van het verleden.'' Het is nogal een gewaagde uitspraak, maar de Rotterdamse ondernemer Rob Lagendijk maakte hem tijdens een interview met Radio Rijnmond. En dat zei hij niet zomaar, want het was een van zijn argumenten waarom Roffa de hoofdstad van Nederland zou moeten worden.

Rotterdamse stadsontwikkeling

Rotterdam is de afgelopen jaren flink in ontwikkeling. Zo kunnen de Rotterdammers straks bijvoorbeeld lekker chillen en sporten op de oever van Maashaven. Ook zal de voormalige vuilverbrandingsoven, het Strijkijzer a.k.a. Kathedraal van Zuid, het sfeervolle middelpunt van een nieuw attractiepark worden voor de hele familie. De havenstad werd door meerdere gerenommeerde internationale reisgidsen dan ook getipt als een plek die toeristen niet over mogen slaan.

Alleen een paleis mist

Lagendijk ziet het helemaal voor zich. ''We hebben de prachtige skyline, die nieuwe torens... Het enige wat we nog missen is een paleis.'' Maar ook daar heeft hij wel een oplossing voor. ''Bovenin De Rotterdam maken we een penthouse voor koning Willem-Alexander. Dan kunnen ze daar buitenlandse gasten ontvangen."

De ondernemer is van plan een burgerinitiatief te starten. Hij wil 40.000 handtekeningen verzamelen, zodat het plan in de Tweede Kamer wordt besproken.

''Ik ben wel heel erg benieuwd naar de argumenten van politici: waarom wel en waarom niet.''

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Voordelen voor Rotterdam

Het grootste bezwaar bij de mensen die hebben gereageerd op het idee is de toestroom van toeristen. "Die hebben geen zin dat de stad wordt overgenomen door toeristen, of dat de stad onbetaalbaar wordt voor de inwoners." Voor Rotterdam gaat het juist veel voordelen opleveren. Alleen moeten volgens hem de zaken wel goed gereguleerd worden en niet zoals in Amsterdam. ''De economische groei zet door, het is goed voor de portemonnee, én... Het is fantastisch om toeristen te ontvangen.''

Elize Schenderling

HOOFDSTAD AMSTERDAM

Maar hoe komt het nou dat Amsterdam de hoofdstad van Nederland is? Dit terwijl de stad niet aan de kenmerken van een hoofdstad voldoet? De hoofdstad van een land is meestal de stad waar in beginsel de regering en het staatshoofd van een land gevestigd zijn. Nederland vormt hierop een van de weinige uitzonderingen. Ondanks dat het parlement, de regering, het staatshoofd en het hooggerechtshof in Den Haag gevestigd is, is Amsterdam economisch belangrijker dan Den Haag. Ook is het qua inwoners de grootste stad van het land. Een korte verwijzing in artikel 32 van de Nederlandse grondwet verwijst daarnaar:

''Nadat de Koning de uitoefening van het koninklijk gezag heeft aangevangen, wordt hij zodra mogelijk beëdigd en ingehuldigd in de hoofdstad Amsterdam in een openbare verenigde vergadering van de Staten-Generaal. Hij zweert of belooft trouw aan de Grondwet en een getrouwe vervulling van zijn ambt. De wet stelt nadere regels vast.''

Ster advertentie
Ster advertentie