Sport

Hoe houdt spelersmakelaar Joshua Akoy zich staande in de harde voetbalwereld?

  1. Newschevron right
  2. Hoe houdt spelersmakelaar Joshua Akoy zich staande in de harde voetbalwereld?

De 25-jarige Joshua Akoy is één van de jongste spelersmakelaars van Nederland. Zijn grote droom was om profvoetballer te worden, maar toen hij erachter kwam dat hij het op topniveau toch niet kon bijbenen, besloot hij zich te richten op de zakelijke kant van de voetbalwereld.

''In je hoofd laat je het moeilijk los. Je ziet altijd mogelijkheden. Maar als voetballer is het best moeilijk om te peilen of je goed genoeg bent.''

Gebruiksaanwijzing

Als spelersmakelaar zorg je ervoor dat verschillende clubs contracten aangaan met de spelers die je onder je hoede hebt. Je bent een soort tussenpersoon, die ervoor zorgt dat de communicatie tussen club en spelers goed verloopt. Het is echter niet altijd gemakkelijk om je staande te houden, want er lopen nogal wat jongens met een gebruiksaanwijzing rond op het veld.

''Je hebt wel met karakters te maken. Sommige voetballers hebben best een groot ego.''

Voetballegende

Als voetbalmakelaar moet je vooral ook brutaal kunnen zijn. Joshua heeft samengewerkt met Sjaak Swart, één van de grootste voetballegendes. Het was voor Joshua dan ook best spannend om ineens zaken te gaan doen met de persoon van wie hij groot fan is.

''Ik heb altijd naar hem opgekeken. Ineens moet je je opstellen op een heel professionele manier. Maar hij vindt zo'n houding alleen maar leuk.''

Down-to-earth

Ondanks de ingewikkelde karakters van sommige spelers, heeft hij goede contacten met de mensen in zijn netwerk. Hij is vastbesloten om door te gaan en krijgt ook veel steun van zijn ouders, schoonouders en zijn vriendin.

''De jongens waar ik mee op trek zijn nog down-to-earth. Dat is niet makkelijk, als je alles hebt wat je wilt.''

deals

Het is een feit dat er heel veel geld omgaat in de voetbalwereld. Ook als voetbalmakelaar kun je veel geld verdienen, maar toch is het niet altijd een zeker bestaan. Met een goede deal kun je een ton verdienen, maar je moet altijd keihard werken om een deal rond te krijgen. Tot op het laatste moment kunnen er mensen zijn die de deal van je afpakken. Het is en blijft een harde wereld. Ook Joshua heeft al meermaals te maken gehad met mensen die hij liever kwijt dan rijk is.

''Ik kan niet tegen mensen die veel zeggen en vervolgens niets doen. Ik hou van mensen met daden, niet met woorden.''

Ster advertentie
Ster advertentie