Sport

VIDEO: Oud-profvoetballer Fernando Ricksen levert 'De Finale Strijd' tegen spierziekte

  1. Newschevron right
  2. VIDEO: Oud-profvoetballer Fernando Ricksen levert 'De Finale Strijd' tegen spierziekte

Oud-profvoetballer Fernando Ricksen levert al een aantal jaren een zware strijd tegen zijn spierziekte ALS. Sportjournalist Vincent de Vries maakte een documentaire over hem, waarin pijnlijk duidelijk wordt hoe snel Fernando achteruit gaat. Vincent de Vries schoof samen met Fernando's goede vriend Evgeniy Levchenko aan bij Humberto in RTL Late Night om te vertellen over De Finale Strijd.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Dochtertje

In de documentaire De Finale Strijd wordt Ricksen acht maanden gevolgd. Ondanks de ziekte, geniet Fernando nog volledig van het leven en vooral van zijn dochtertje.

''Hij kan niks, maar hij heeft ook geen pijn. Hij wil nog lang genieten van zijn dochtertje. Zij geeft hem zoveel kracht.''

Stephen Hawking

Fernando Ricksen spreekt bijna niet over de dood. Hij wil absoluut geen euthanasie plegen en zegt zelfs dat hij de nieuwe Stephen Hawking wil worden. Evgeniy vertelt over hoe moedig en sterk zijn vriend blijft in deze zware tijd.

''Zijn geest is heel sterk, maar zijn lichaam begeeft het. Hij is een vechter.''

Emotioneel

In 2013 kreeg Ricksen de diagnose ALS. Het is een zware periode geweest en hij hoopt dat er met de documentaire meer bewustzijn komt over de ziekte. Fernando wil graag aan de wereld laten zien wat ALS precies inhoudt, maar vooral ook dat je er gewoon mee kan door leven.

''Er zitten goede en slechte momenten in, het is best emotioneel, maar dat past in de documentaire.''

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

De Finale Strijd wordt maandag om 22.00 uitgezonden op RTL 7.

Ster advertentie
Ster advertentie