Sport

Royston Drenthe terug na moeilijke tijd: "Het kostte me moeite om mezelf weer op te tillen"

  1. Newschevron right
  2. Royston Drenthe terug na moeilijke tijd: "Het kostte me moeite om mezelf weer op te tillen"

Op zijn achttiende debuteerde Royston Drenthe voor het eerste van Feyenoord. Dertien jaar later debuteert de voetballer opnieuw, dit keer bij de andere Rotterdamse club, Sparta. Na twee jaar pauze van de gekke voetbalwereld heeft Drenthe zijn plezier in de sport weer gevonden. FunX-reporter Laila zocht hem op in zijn hometown Rotterdam-Oost en sprak hem over zijn jeugd, de wilde jaren bij Real Madrid en hoe het voelde om weer te beginnen met het professioneel voetballen.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Begin van carrière

Roystons voetbalcarrière begon in de jeugd bij Feyenoord. Een moeilijk kind zou Royston zichzelf die tijd niet noemen, maar makkelijk was hij nou ook weer niet: "Ik zat net altijd een beetje over de grens." In aanraking met de politie is hij echter nooit gekomen: "Ik was de snelste en altijd op tijd weg." In 2003 moest hij de club verlaten, maar twee jaar later was hij weer welkom en mocht hij zelfs een profcontract tekenen.

"Feyenoord heeft mij gemaakt tot de speler die ik nu ben, die credits moet ik ze altijd blijven geven."

In 2007 werd Drenthe geprezen als een van de beste spelers van het Europees Kampioenschap onder 21 jaar. Daardoor kwam hij in de belangstelling te staan van veel grote clubs. Op zijn twintigste tekende Drenthe een vijfjarig contract bij Real Madrid en mocht hij in het prestigieuze shirt van de koninklijke het Bernabéu betreden.

wilde madrileense tijden

Het moment dat hij het vliegtuig in Madrid uitstapte, besefte hij: "Hey, wacht even dit is een hele andere wereld. Dit is een hele andere level voetbal." Drenthe zat naast zijn idool Guti in de kleedkamer en ging wel eens mee met zijn collega en deed dan dingen die "eigenlijk niet zo verstandig waren".

"Bijvoorbeeld toch een hapje gaan doen na een verloren wedstrijd, terwijl je eigenlijk niet gezien wil worden door supporters, omdat die dan gaan zeiken. Eigenlijk moet het normaal zijn, want ja, je moet toch eten?!"

Bij Real Madrid beleefde de talentvolle voetballer een wilde tijd. "De teamspirit was supergoed." Ze gingen samen stiekem op stap. "Dan belden we de club om te zeggen dat we alleen zouden komen als er genoeg 'amusement' was en als de club afgesloten werd zodat niemand ons zou zien." Dat "kattenkwaad" hoort volgens Drenthe gewoon bij de voetbalwereld.

Salaris

Na drie jaar werd Royston door de Madrileense club verhuurd aan Hércules CF. Het werd een bewogen jaar waarin Drenthe ruzie kreeg met zowel de clubleiding als de fans. De voetballer ging na een paar maanden namelijk in staking, omdat hij al een tijdje geen salaris ontving. De club degradeerde aan het einde van het seizoen en op 31 augustus 2011 begon Drenthe bij Everton FC te spelen.

hoog in zijn bol

Bij de Engelse club speelde hij naar eigen zeggen de "sterren van de hemel". Maar dat succes steeg hem naar zijn bol toen hij merkte dat hij niet hoefde te trainen om bij de wedstrijden toch goed te kunnen spelen. En dus begon hij wel eens te laat te komen en aan het einde van de competitie werd hij (mede) daarom disciplinair geschorst.

"Dat ik buiten het veld geen concentratie had, heeft mij genekt bij Everton."

Plezier teruggevonden

Drenthe speelde hierna nog bij vier clubs, maar in 2017 had hij er genoeg van. Hij nam een 'pauze' van de voetbalwereld. Wat volgde was een lastige periode. "Het kostte me echt veel moeite om mezelf weer op te tillen." Het kwam zelfs zover dat hij op een gegeven moment zijn kamer niet meer uit wilde komen. "Ik was mezelf aan het verstoppen voor de buitenwereld. Ik had alle power in me, maar ik gedroeg me als een mietje."

En daarmee had Drenthe niet alleen zichzelf, maar vooral ook zijn kinderen. Gelukkig vond Drenthe uiteindelijk weer de power in zichzelf. "Ik doe nu dingen die ik nooit eerder deed, bijvoorbeeld lekker in mijn eentje naar de film. Vroeger dacht ik altijd dat ik alles in gezelschap moest doen." Hij deelt dan ook de wijze les dat je er vooral zelf op uit moet gaan.

"Als je televisie kijkt, zie je alleen maar ideeën van anderen. In de echte wereld ontdek je zelf wat je moet doen om je geluk te vinden."

Emo bij sparta

Na een paar keer meegetraind te hebben met Sparta, ontdekte Royston dat hij "het nog steeds kon". Van het een van het ander en voor hij het wist was hij onderweg naar de club om een contract te tekenen. In de auto daar naartoe werd de voetballer heel emotioneel. "Ik voelde me weer die 17-jarige jongen die een contract ging tekenen. Het maakte me emo dat ik weer zo dichtbij het gene ben gekomen waar ik geen plezier meer in had."

Ouder

Er wordt vaak gesproken over wat Drenthe allemaal had kunnen bereiken als hij meer gefocust was, maar zelf kijkt hij niet meer achteruit. Hij is volledig gefocust op Sparta. "Hoe ik nu in het leven sta was nodig om die keuze te maken om weer te gaan voetballen. Ik ben nu ouder en weet welke valkuilen er zijn."

"Alles gebeurt met een reden. Welke pro kan zeggen dat 'ie debuteerde op zijn achttiende en daarna weer debuteerde op zijn dertigste?"

Muziek

Drenthe is naast zijn voetbalcarrière ook al jaren bezig met het maken van muziek onder de naam Roya2Faces. Hij liet exclusief bij FunX zijn nieuwste track horen.

Ster advertentie
Ster advertentie