STER Advertentie
STER Advertentie

Manchester City-voetballer noemt media "brandstof voor racisme"

Manchester City-voetballer noemt media "brandstof voor racisme"
AFP

Zondag 9 december 2018 - 14:15 uur

|

Door:

Burç

Manchester City-voetballer Raheem Sterling verloor gisteren met 0-2 bij Chelsea. Tijdens de wedstrijd werd hij een paar keer het mikpunt van racistische spreekkoren. Na de wedstrijd zegt hij dat hij niets anders had verwacht en dat de media als een soort brandstof voor racisme werkt.

Voorbeeld

Als voorbeeld van de manier waarop de media racisme zou aanwakkeren, gebruikt Sterling twee berichten van The Daily Mail Online waarin een jonge zwarte en een jonge witte getalenteerde voetballer beide een extreem duur huis hebben gekocht. Ze hebben allebei iets positiefs gedaan, namelijk een huis voor hun moeder gekocht. Toch verschillende de titels van de krantenberichten enorm van elkaar.

Verschil wit/zwart

De titel van het bericht over de witte voetballer is enorm positief, terwijl de titel over de zwarte voetballer erg negatief lijkt. De titel bij het nieuwsbericht over de witte voetballer: "Manchester City-ster Phil Foden koopt nieuw huis ter waarde van 2 miljoen voor zijn moeder." Kop bij zwarte voetballer Tosin Adarabioyo: "Jonge Manchester City-voetballer van 20 jaar, die 25.000 per week verdient, koopt extravagant huis voor 2,25 miljoen terwijl hij nooit een wedstrijd in de Premier League heeft gespeeld."

Om deze Instagram foto te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Kwaad daglicht

"Ik vind dit onacceptabel", schrijft Raheem Sterling op Instagram. "Door de woordkeuze wordt de zwarte jongen in een kwaad daglicht geplaatst. Dit werkt als brandstof voor racisme en agressief gedrag. Dus voor alle kranten die niet begrijpen waarom mensen tegenwoordig racistisch zijn, heb ik maar één ding te zeggen: denk nog een keer na over de eerlijkheid van publicaties en geef alle spelers gelijke kansen."

Onderzoek gestart

Voetbalclub Chelsea heeft inmiddels bevestigd dat er een onderzoek is gestart naar de racistische uitingen tijdens de wedstrijd met Manchester City. De club zal zo hard mogelijk optreden als nodig is. De politie is ondertussen al aan de slag gegaan met de beelden hieronder.

Populair op FunX.nl

  • Er komt een vervolg op de omstreden erotische Netflix-hit '365 Days'

  • Défano Holwijn legt in BLM-class uit waarom het woord 'halfbloedje' niet meer kan

  • Mia Khalifa blij met miljoen handtekeningen om pornovideo's te verwijderen

  • Pamela (23) geeft Frans: "Als docent heb je niet per se een slecht salaris"

  • Amsterdamse gemeenteraad wil Keti Koti nationale feestdag maken

  • Broadway-acteur koopt door slaven gebouwd landhuis "om met liefde te vullen"