STER Advertentie
STER Advertentie

Kinderen in Groot-Brittannië mogen niet meer koppen tijdens de voetbaltraining

Kinderen in Groot-Brittannië mogen niet meer koppen tijdens de voetbaltraining
ANP

Maandag 24 februari 2020 - 19:49 uur

|

Door:

Freek

Een belangrijk onderdeel van de voetbalsport, het koppen, is vanaf nu verboden voor kinderen tot 12 jaar in Engeland, Schotland en Ierland. Het “onnodig koppen” zou hersenschade opleveren volgens een onderzoek van de Universiteit van Glasgow.

Gevaarlijk

Het onderzoek heeft laten zien dat profvoetballers ruim drie keer zoveel kans hebben om te overlijden aan een hersenaandoening als niet-voetballers. Een ziekte als alzheimer komt vijf keer zo veel voor bij oud-voetballers dan bij niet-voetballers, parkinson twee keer zo veel. Om verdere schade te voorkomen hebben de Britse voetbalbonden besloten om het koppen te beperken. Dit geldt vooralsnog alleen tijdens trainingen, voor de wedstrijden geldt deze maatregel niet. 

Technische spelers

De directeur van de Schotse voetbalbond laat in een verklaring weten: “Deze maatregel is een verantwoordelijke ontwikkeling voor onze jeugd, zonder dat we de lol uit het spel halen.” De hoop is dat de maatregel ook er voor zorgt dat er meer technische spelers uit de jeugd komen. 

Nederland

In Nederland zijn er geen plannen om de regels te veranderen. De KNVB laat weten aan de NOS weten niks te zien in het verbod. Het leren van de techniek zou de kinderen juist leren om veilig te kunnen koppen, en dus moeten ze er vanaf een jonge leeftijd al mee oefenen is de gedachte. 

Om dit Twitterbericht te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

 

 

 

Populair op FunX.nl

  • Heftige beelden van bruidsshoot tijdens explosie Beiroet

  • Tim Hofman en QuinsDing woedend op Diana Gabriels in nieuwe #BOOS

  • Akwasi legt kritiek naast zich neer: 'Niets mis met mij, wél met Nederland'

  • Kim en Kanye delen hartverwarmende beelden van hun vakantie

  • 'Ik kan de stinkende scheetjes van mijn vriendin niet verdragen'

  • Nieuwe warmterecord: 'Het was nog nooit zó warm op 8 augustus'