Sport

Patrice Evra: "Ik bedelde vroeger voor winkels een broodje te kunnen kopen"

foto: AFP
  1. Newschevron right
  2. Patrice Evra: "Ik bedelde vroeger voor winkels een broodje te kunnen kopen"

Oud-voetballer Patrice Evra werd geboren in Senegal, maar groeide op in Frankrijk waar hij als 1-jarig kind naartoe verhuisde met zijn ouders. Uiteindelijk kende hij als voetballer enorme successen bij AS Monaco, Manchester United, Juventus en het Franse elftal. Toch zijn er maar weinig mensen die weten dat Evra op straat heeft geleefd en zelfs heeft moeten bedelen om te kunnen eten.

Leven op straat

In een recente podcast van Manchester United onthult Patrice Evra de heftige jaren waarin hij zelfs even op straat leefde met zijn broers en zussen. "Om eerlijk te zijn was het best zwaar in mijn kindertijd", zegt de Franse verdediger. "Ik leefde in Parijs, maar wel op straat. Ik had veel broers en zussen, dus dat leven was niet makkelijk. Soms hadden we geen geld voor eten." Evra herinnert zich bijvoorbeeld nog goed hoe zijn broer Dominique bij een fastfoodrestaurant werkte en zijn gratis lunch in de middag aan Patrice gaf.

Bedelen voor een broodje

"Ik ben niet bang om te zeggen dat ik voor geld bedelde voor winkels, omdat ik een broodje wilde kopen", vertelt Evra openhartig in de podcast. "Ik vroeg mensen dan om een euro. Soms gaven ze mij wel geld en soms niet." Evra noemt zijn kinderjaren een zware tijd, maar ook een gelukkige tijd. "Ik was altijd gelukkig en het geluk lachte mij toe. Het heeft mij gevormd tot de man die ik ben. De straten hebben mij veel geleerd en mij sterker gemaakt." Aan die periode op straat heeft hij veel gehad nadat Frankrijk kansloos werd uitgeschakeld op het wereldkampioenschap terwijl hij aanvoerder was: "Veel mensen gaven mij de schuld, maar ik hield mij sterk omdat ik op straat veel zwaardere dingen heb meegemaakt dan wat de pers allemaal over mij schreef."

Kinderen motiveren

Patrice Evra zegt er ook bij dat hij met dit interview niet in de slachtofferrol wil kruipen: "Ik ben geen slachtoffer en ik ben ook niet zielig. Ik wil niet dat mensen mij liefde geven, omdat ik dit allemaal vertel. Dit is gewoon mijn verhaal. Ik wil kinderen motiveren om nooit op te geven." De podcast met Evra kan je hier terugluisteren.

Ster advertentie
Ster advertentie