Up 2 Date

"Help tienduizenden 'onzichtbare' jongeren aan een baan of opleiding"

  1. Newschevron right
  2. "Help tienduizenden 'onzichtbare' jongeren aan een baan of opleiding"

Zo'n 66.000 jongeren zitten zonder diploma, baan of opleiding. "Dat komt voor een groot deel omdat zij 'buiten beeld' zijn". Dat zegt Minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid in een interview met Metro. "Deze jongeren tot 23 jaar zitten in het beste geval thuis op de bank en in het ergste geval veroorzaken ze problemen op straat. " De minister wil deze jongeren aan een baan of opleiding helpen, schrijft hij vandaag in een brief naar de Tweede Kamer.

Onzichtbaar

"Een groot deel van deze jongeren heeft geen startkwalificatie, verdient geen geld en is niet crimineel. Het is redelijk cru om te constateren dat ze buiten de boot vallen mede omdat ze niet crimineel zijn. In dat geval zou het systeem ze kennen", legt de minister uit. Nu zijn ze 'onzichtbaar' voor organisaties die ze kunnen begeleiden naar een opleiding en eventuele werkgevers.

Volgers

Gemeenten registreren deze 23-minners wel als vroegtijdige schoolverlaters, maar begeleiden ze nauwelijks naar werk. Volgens Asscher zou deze groep weer 'in beeld' komen als steden informatie over hun werk en opleiding met elkaar uitwisselen. In de toekomst wil hij ook jongeren tot en met 27 jaar blijven volgen.

4 Stappen waarmee de minister 'verdwenen' jongeren aan een baan wil helpen:

  1. Loopbaanleren: Samen met scholen ervoor zorgen dat studiekeuzes aansluiten bij de vraag op de arbeidsmarkt, studenten goede werknemersvaardigheden aanleren en laten zien hoe je op de juiste manier zoekt naar een baan
  2. Matchen op werk: Jongeren (zonder diploma, werknemersvaardigheden of goed zoekgedrag) helpen om een goede match te vinden met een werkgever. Dit wil hij in samenwerking doen met onder andere gemeenten en arbeidsorganisatie UWV.
  3. City Deal: Vernieuwende oplossingen uitproberen op (migranten)jongeren uit achterstandswijken. Vijf steden en hun partners gaan hiermee aan de slag.
  4. Afspraken met werkgevers: Werkgevers vragen om zich ook in te zetten voor 'loopbaanleren' (zie stap 1), instroom van jong talent, leer-werkcombinaties en diversiteit op de werkvloer

Ster advertentie
Ster advertentie