STER Advertentie
STER Advertentie

Startende werknemers voelen zich uitgebuit

Startende werknemers voelen zich uitgebuit

Maandag 4 januari 2016 - 10:48 uur

|

Door:

Charissa

Jong, afgestudeerd en uitgebuit. Vlak na de crisis is dat voor veel starters op de arbeidsmarkt de situatie. Zij lijken alleen nog zicht te hebben op een onbetaald werkervaringsplek, (wep). 'Volwassen' vacatures in communicatie en media, onderwijs, mode zijn er weinig, maar vooral psychologen en orthopedagogen lijden hieronder. Dat blijkt uit onderzoek van tv-programma De Monitor en vakbond FNV Jong.

Betalen voor een baan

Van de ruim 1000 starters die meededen aan het onderzoek voelt het merendeel met een werkervaringsplek (73 procent) zich gedwongen te werken op een onderbetaalde functie. Een deel daarvan (14 procent) legt zelfs geld toe om te kunnen werken. Die krijgen helemaal geen vergoeding, wat betekent dat ook kosten voor voorbeeld reizen uit eigen zak moet komen.

"Ze namen mijn telefoontjes niet meer aan"

Tientallen brieven

Presentator Teun van de Keuken sprak met meerdere jongeren die genoegen moesten nemen met een werkervaringsplek, zoals psychologe Amanda. In een jaar schreef zij wel 160 sollicitaties brieven. Amanda: "Ik heb een keer gehad dat ik voor een betaalde functie solliciteerde en toen kreeg ik uit het niets een werkervaringscontract aangeboden. Ik heb daarop gereageerd dat ik het vreemd vond. Toen hebben het contract meteen afgekapt. Ze zeiden: wij wensen u het beste toe, de functie was niet meer beschikbaar en ze wilden mijn telefoontjes niet meer aannemen."

Bekijk de hele aflevering.

weppers

Zit jij als afgestudeerde onterecht op een werkervarings- of stageplek? Meld het hier.

Populair op FunX.nl

  • TVOH-kandidaat Richy uit woede op Facebook: "Lil Kleine is een slechte coach"

  • Ayoub en Kes zingen prachtig duet in Arabisch in 'TVOH'

  • Rijden met alcohol op? Dan kan je straks meteen je rijbewijs kwijtraken

  • Timbaland viel 59 kilo af na afkicken van pijnstillers en leeft nu gezond

  • 'Vermiste boer vermoedelijk opgegeten door eigen varkens'

  • Officieel: Prins Harry en Meghan doen afstand van koninklijke titels