Up 2 Date

'Mannen moeten zelf voor legale abortus kunnen kiezen'

  1. Newschevron right
  2. 'Mannen moeten zelf voor legale abortus kunnen kiezen'

Moeten mannen de kans krijgen om voor de geboorte afstand te doen van hun kind? Wel als het aan de jongerentak LUF Väst van de Zweedse liberale partij Liberalerna ligt. Het wordt een 'legale abortus' genoemd, maar het is heel iets anders dan de Nederlandse variant. In dit geval betekent legale abortus dat de man alle verantwoordelijkheid afdraagt aan de moeder van het kind, als ze besluit om het kind te houden. De keerzijde is dat je als 'vader' geen enkel recht meer hebt om je kind te zien.

Legale abortus

De legale abortus moet binnen de eerste 18 weken van de zwangerschap plaatsvinden. De keuze zou in het kader zijn van "gelijkheid tussen mannen en vrouwen". Vrouwen weten volgens de voorzitter van de partij, Marcus Nilsen, direct waar ze aan toe zijn. Hoe leg je deze situatie later uit aan het kind? Nilsen zegt dat het geen nieuwe situatie is: "Dit maken alleenstaande vrouwen die voor kunstmatige inseminatie kiezen en vrouwen die niet weten wie de vader van hun kind is ook mee."

Incest vanaf 15 jaar

LUF Väst ontving direct na het voorstel voor legale abortus al meerdere dreigementen en lacherige reacties. De partij staat overigens al bekend om hun opvallende wetsvoorstellen. Zo wilden ze eerder dit jaar al dat necrofilie en incest vanaf 15 jaar toegestaan zouden worden.

Ster advertentie
Ster advertentie