Up 2 Date

Interne politiereacties over aanhouding Typhoon gelekt

  1. Newschevron right
  2. Interne politiereacties over aanhouding Typhoon gelekt

"Ik betreur dit helemaal niet. Keurig gehandeld van de collega’s aldaar. Vooral doorgaan. Niks mis met etnisch profileren als het op feitelijkheden is gebaseerd." Dit is één van de interne politiereacties op de aanhouding van Typhoon (31) in z'n mooie grote witte auto, dat meldt de NRC.

De NRC komt naar eigen zeggen aan de gegevens van het vertrouwelijke politie-intranet, door een 'geschrokken' politiemedewerker.

Nadat rapper Typhoon een post op social media eruit gooide over zijn aanhouding en het etnisch profileren van de politie, volgde excuses van de leiding van politie Oost-Nederland. Vervolgens erkende ook de Minister van Veiligheid en Justitie, Ard van de Steur, dat het hier ging om etnisch profileren.

Hoewel de politieleiding excuses aanbood, denken ruim 250 agenten daar anders over. Zo blijkt uit gesprekken op hun intranet. Voorbeeld:

"Profilering hoort bij politiewerk. Je ontkomt dan niet aan criteria als huidskleur, leeftijd en geslacht. Omdat het nu een bekend persoon betreft, wordt er buitensporig veel aandacht gegeven aan deze staande houding."

Hieruit blijkt: terwijl de minister en politieleiding volhouden dat etnische profilering sporadisch voorkomt, spreekt het grote aantal politiemedewerkers dat in vertrouwen tegen.

Lees het hele NRC-artikel hier.

Ster advertentie
Ster advertentie