Up 2 Date

De nieuwste muppet in Sesamstraat heet Julia en ze heeft autisme

  1. Newschevron right
  2. De nieuwste muppet in Sesamstraat heet Julia en ze heeft autisme

Herkende jij jezelf vroeger in de personages van Sesamstraat? Het kinderprogramma doet daar in ieder geval wel haar best voor. De Amerikaanse makers stellen binnenkort een nieuw vriendje voor aan de familie, de 4-jarige Julia. Ze is geel, heeft knaloranje haar en ze heeft autisme.

Meer begrip

Julia komt al meer dan een jaar voor online en in de boeken van het project Sesame Street and Autism: See Amazing in All Children. "In de VS wordt bij 1 op de 68 kinderen autisme gediagnosticeerd," zegt één van de medewerkers van het project. Met dit project willen ze de jonge kijkers beter laten begrijpen wat autisme is.

Symbool

De schrijvers zijn zich bewust van het feit dat autisme bij elk persoon en kind anders tot uitdrukking komt en hebben hun best gedaan om Julia niet als dé vertegenwoordiger van de stoornis neer te zetten.

"De grote vraag was: waar gaan we het over hebben? (...) We kunnen nooit elk kind met autisme symboliseren. (...) Daarom als we erover praten in het programma, als Pino presentator Alan vraagt wat autisme is, antwoordt hij 'nou, voor Julia is het dit...."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Nederland

Julia wordt voor het eerst op 10 april geïntroduceerd op Amerikaanse tv. Wanneer de aflevering in Nederland te zien is, is nog onbekend. Voorstanders vragen zich wel af of ook onze eigen Sesamstraat binnenkort een 'Julia' laat verschijnen.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie