Up 2 Date

'Mijn vader, de expat & Oumi' krijgt opvolger: 'Toen ma naar Mars vertrok'

  1. Newschevron right
  2. 'Mijn vader, de expat & Oumi' krijgt opvolger: 'Toen ma naar Mars vertrok'

Na het succes van de voorstelling Mijn vader, de expat & Oumi komt de Marokkaans-Nederlandse filmmaker Abdelkarim El Fassi nu met de opvolger Toen ma naar Mars vertrok.

schaduw

In de nieuwe film van Abdelkarim staat zijn moeder centraal. Het gaat niet meer om de zoektocht, identiteit en migratie vanuit het perspectief van papa El Fassi, maar om de sterke vrouw Noha, die jaren 'in de schaduw van haar gezin' heeft geleefd.

Lang geleden verliet ze Marokko om in Nederland herenigd te worden met haar man Ali, de expat. Noha heeft zich nooit helemaal thuis gevoeld in Nederland, maar heeft altijd een houvast gehad aan haar gezin van negen kinderen. Toch verlaten ook zij het ouderlijk huis om de wijde wereld in te gaan.

"Heb je weleens tegen ma gezegd: Ik hou van jou?"

Nederland en Hong Kong

Mijn vader, de expat, is opgenomen in Marokko, maar voor Toen ma naar Mars vertrok zijn zowel Nederland als Hong Kong het decor. De zus van Abdelkarim woont en werkt in de Aziatische metropool en hij gaat met zijn vader op bezoek. Samen praten ze over en met de spil van het gezin.

Noha blikt in de film niet alleen terug, maar kijkt ook vooruit.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Theater

De film is ook onderdeel van een theatervoorstelling met onder andere muziek en poëzie. Hierin vertellen meerdere acteurs waar zij staan ten opzichte van hun moeders en moederland. De try-outs zijn op 22 en 23 april in De Meervaart.

Ster advertentie
Ster advertentie