Up 2 Date

Meer Haltstraffen voor jonge clubgaanders met vals ID-bewijs

  1. Newschevron right
  2. Meer Haltstraffen voor jonge clubgaanders met vals ID-bewijs

Meer minderjarige jongeren krijgen een Haltstraf, omdat zij tijdens het uitgaan gebruik maken van een vals identiteitsbewijs.

samenwerking

Ongeveer 20 procent van jonge clubgaanders zegt in een enquête gebruik te maken van een nep ID. Ondanks dat dit aantal jongeren gelijk is gebleven aan drie jaar geleden, komen meer 'fraudeurs' bij stichting Halt terecht. Vorig jaar waren dat er 428. Dat komt volgens de organisatie voor jeugdcriminaliteitsbestrijding door een betere samenwerking van horeca, politie en gemeenten.

makkelijk

Scholieren zeggen tegen NOS dat het nog steeds gemakkelijk is om een vals ID te gebruiken. "Ik leen een kaart van een vriendin om binnen te komen bij 16 plus-feesten. Dat is in mijn vriendengroep normaal", zegt een 15-jarig meisje. Als je wordt gepakt, krijg je een boete of een doorverwijzing naar Halt. De meeste jongeren komen weg met een waarschuwing, zegt de stichting.

Een 17-jarige jongen bekent aan NOS dat hij al drie keer is betrapt, maar hij schrikt er niet van terug.

"Een keer kwam ik er niet in bij een horecagelegenheid en twee keer moest de portier lachen en werd ik toch binnengelaten."

De vierde keer moest hij samen met zijn ouders op gesprek komen op het politiebureau.

"Ik schrok me rot en heb daarna een tijdje geen valse ID-kaart gebruikt. Maar toen kwamen de leuke 18 plus-feestjes er weer aan. Nu gebruik ik het weer bijna ieder weekend."

Ster advertentie
Ster advertentie