Up 2 Date

Vaders moeten voortaan tien dagen vaderschapsverlof krijgen

  1. Newschevron right
  2. Vaders moeten voortaan tien dagen vaderschapsverlof krijgen

Ook vaders moeten voortaan tien dagen vrij krijgen na de geboorte van hun kindje. Dat vindt de Europese Commissie. Nu krijgen mannen in Nederland nog maar twee dagen betaald verlof na de bevalling.

Loonverschillen

De Commissie wil ook de loonverschillen tussen mannen en vrouwen kleiner maken. Nu hebben jonge moeders veel minder vaak een baan dan jonge vaders. Daarnaast verdienen vrouwen in Europa nog steeds veel minder dan mannen. Volgens de Europese organisatie komt dat doordat moeders vaak een groter deel van de opvoeding op zich (moeten) nemen dan vaders.

Zwangerschapsverlof

De nieuwe plannen moeten de ongelijke verdeling van zorg voor kinderen rechttrekken. Vaders zouden direct na de geboorte tien dagen 'zwangerschapsverlof' moeten krijgen. Daarna moeten ze vier maanden betaald verlof kunnen opnemen.

Nog even niet

Over de voorstellen van de Europese Commissie is nog lang niet het laatste woord gesproken. Landen zoals Nederland, Duitsland en Tsjechië moeten de rechten van jonge vaders aanscherpen om te voldoen aan de eisen van Brussel. Aan de andere kant is het in bijvoorbeeld Zweden, Oostenrijk en Estland al veel beter geregeld dan de toekomstige plannen van de EC.

De bemoeienis van Brussel wordt daarom niet door alle mannen en vaders gewaardeerd.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie