Up 2 Date

Terreurverdachte Rotterdam blijkt lokterrorist

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Terreurverdachte Rotterdam blijkt lokterrorist

Vorige week werd terreurverdachte Jimmy F. gearresteerd. Hij zou betrokken zijn bij het voorbereiden van een aanslag tijdens het concert van Allah-Las in de Maassilo in Rotterdam. Na een tip van de Spaanse politie werd het concert afgelast en Jimmy F. werd diezelfde nacht nog opgepakt. Nu blijkt uit documenten en chatconversaties en gesprekken die de Volkskrant voerde met bronnen, dat de student helemaal geen terrorist is.

Syria General

F. is lid van de onlinegroep Syria General. Hij, en de andere leden van de groep, hebben als doel om strijders van IS te ontmaskeren. De onlinegroep is over de hele wereld actief en werkt vooral samen met verschillende internationale veiligheidsdiensten. De leden van Syria General bekijken en analyseren onder andere foto's van IS-strijders. Zo proberen ze bijvoorbeeld achter de locatie van de foto te komen. Alle informatie wordt vervolgens doorgespeeld aan veiligheidsdiensten.

Anti-terreur Infiltratie eenheid

Jimmy F. is daarnaast lid van de Anti-Terreur Infiltratie Eenheid, een subgroep van Syria General. Deze eenheid probeert informatie te krijgen van terroristen. Ook proberen leden van de eenheid te infiltreren in het netwerk van een terrorist. Zo kwam F. begin augustus via Telegram in gesprek met ene Ayoub. Ayoub zou bezig zijn met het voorbereiden van een aanslag en stuurde in een bericht naar de student dat hij wapens en broeders nodig heeft voor zijn geplande daad.

Rotterdam

Om achter het doelwit van Ayoub te komen zou Jimmy F. hebben gebluft een aanslag te plegen tijdens het concert van Allah-Las in Rotterdam. Mogelijk heeft de Spaanse politie dit bericht gezien en is de Nederlandse politie na de Spaanse tip tot actie overgegaan. Deze actie had volgens bronnen echter voorkomen kunnen worden, want F. zou geregeld contact hebben met de Nederlandse inlichtingendienst AIVD. De AIVD heeft hier nog niet op gereageerd.

Ster advertentie
Ster advertentie