Up 2 Date

Ingrijpende docu 'Vrouw Slaat Man' toont mannelijke slachtoffers van huiselijk geweld

foto: BNNVARA
  1. Newschevron right
  2. Ingrijpende docu 'Vrouw Slaat Man' toont mannelijke slachtoffers van huiselijk geweld

Mannen mogen geen vrouwen slaan. Dat is wat je waarschijnlijk mee hebt gekregen als kind. Maar hoe zit het andersom? Wat veel mensen niet weten is dat 40% van de slachtoffers van huiselijk geweld man is! Elena Lindemans maakte de documentaire Vrouw Slaat Man en volgde daarvoor een jaar lang twee mishandelde mannen.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Probleem

Morad & Shay spraken gisteren met Elena over waarom we nooit wat meer horen over dit probleem: "Als er het probleem er zogenaamd niet is, dan spreek je er ook niet over." Er wordt vaak gedacht dat mannen groter en sterker zijn, maar ook vrouwen kunnen agressief zijn.

"Er is ook een experiment gedaan met acteurs op straat. Wanneer een man de vrouw slaat, springen omstanders ertussen. Maar als een vrouw een man slaat, begint iedereen te lachen."

Schaamte

Ludwig is één van de slachtoffers die zijn verhaal vertelt in de documentaire. Hij werd in 2013 verliefd op een vrouw, gaf zijn gezin voor haar op en kwam er al snel achter dat ze heel jaloers was. De ruzies escaleerden vaak in mishandeling. Hoewel ze een kop kleiner was dan hem, had ze een enorme kracht. Ludwig schaamde zich er enorm voor: "Ze was er meester in om de schuld bij mij neer te leggen."

Terugvechten

De vraag die iedereen aan Ludwig wil stellen is waarom hij niet gewoon terugsloeg? Volgens hem had het ergens wat aantrekkelijks om op deze manier een relatie te hebben: "Je gaat zo diep en je hebt zulke mooie momenten, dat je de zwarte kant niet meer ziet." Terugvechten had volgens hem ook geen zin, omdat het dan zou escaleren en ze elkaar dood zouden maken.

"We waren verslaafd aan elkaar. Het abnormale ga je normaal vinden."

Terug naar haar

Ludwig sluit de mogelijkheid niet uit dat hij weer terugkomt bij haar. "Ik voel nog liefde als ik haar zie, maar die steen in mijn maag zit er ook bij en die weegt meer dan de rest." Hij gaat eerst zichzelf weer sterk maken en kijken of zij hem nog gelukkig kan maken.

"Mensen begrijpen niet hoe ik dat kan overwegen, maar zij begrijpen niet hoe diep en goed het is geweest."

Opgesloten

Ook Louis werd mishandeld door zijn extreem jaloerse vrouw: "Ik mocht met niemand meer omgaan." Het werd zo krankzinnig dat ze hem zelfs opsloot in huis. Louis mocht niet in de tuin staan en zelfs niet voor het raam.

"Ik was helemaal alleen. Ik had geen vrienden en kennissen meer."

Kinderen

Hoewel iedereen steeds zei dat hij weg moest gaan bij haar, was dat moeilijk. Zijn vrouw zocht hem altijd weer op. Ook vond Louis het heel lastig om zijn kinderen achter te laten.

"Je wil toch voor je kinderen bij elkaar blijven."

Vluchten

De collega's van Louis snappen niet waarom hij zijn 1.60 lange vrouw niet gewoon omver duwde. Maar volgens Louis is niemand meer veilig als zij eenmaal doordraait. Hij was ook bang om zelf een fout te begaan: "Ik kan me heel goed beheersen, maar op een gegeven moment gaat het fout. Dan gooi ik haar van de trap of zij mij." Het was op dit besefmoment dat Louis besloot te vluchten naar een mannenopvang.

Toch weer terug

Maar in de laatste scène van de documentaire blijkt dat Louis uiteindelijk toch weer contact heeft gezocht met zijn vrouw. Hij is naar eigen zeggen een te zorgzaam type om haar alleen te laten. Zijn vrouw heeft inmiddels een kind van een andere man gekregen. Louis accepteert dat en zorgt voor haar.

Ster advertentie
Ster advertentie