STER Advertentie
STER Advertentie

Prinsjesdag 2017: Slaapverwekkend, maar ook belangrijk voor jou!

Prinsjesdag 2017: Slaapverwekkend, maar ook belangrijk voor jou!
ANP

Dinsdag 19 september 2017 - 17:27 uur

|

Door:

Ginette

Iedere derde dinsdag van september is het Prinsjesdag, oftewel de dag van het koffertje. Hierin bevindt zich de Miljoenennota en de Rijksbegroting. In de Rijksbegroting staan alle begrotingen van alle ministeries samen, die verder worden toegelicht in de Miljoenennota 2018.

De begroting werd gepresenteerd door de huidige Minister van Financiën, Jeroen Dijsselbloem, maar hij kreeg daarbij hulp van de 12-jarige mini-minister Haci Nuh. 

Om dit Twitterbericht te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Caribische eilanden

Op deze dag leest de Koning de Troonrede voor, waarin staat hoe de Nederlandse regering het heeft gedaan in het afgelopen jaar. Hij focuste zich hierin in de eerste plaats op de inwoners van Sint Maarten, Saba en Sint Eustatius, die zwaar zijn getroffen door de orkaan Irma

''Juist in deze moeilijke omstandigheden wordt de onderlinge verbondenheid in het Koninkrijk zichtbaar. Van vele kanten is er steun uitgesproken en wordt hulp geboden. De regering zal doen wat in haar vermogen ligt om de acute nood te lenigen. Het Caribisch deel van het Koninkrijk staat er bij de wederopbouw niet alleen voor.''

Om deze video te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Nederland gaat vooruit

Ook laat Willem-Alexander weten dat het beter gaat met Nederland: meer mensen hebben een baan, meer mensen kopen een huis, ondernemers investeren meer en de economie bloeit weer. Die positieve instelling is ook deels terug te lezen in de Miljoenennota. Het eerste hoofdstuk van de Miljoennota heet Nederland staat er weer beter voor. Hierin staat dat de Nederlandse economie blijft groeien en dat de werkloosheid is gedaald. Ook de overheidsschuld is afgenomen en ligt inmiddels lager dan de Europese schuldennorm van 60 procent. 

Geen kabinet

Er is natuurlijk één groot probleem tijdens het opstellen van de Miljoenennota. Er is op dit moment geen kabinet. Hierdoor kunnen er geen grote veranderingen doorgevoerd worden. Verschillende partijen zijn al een half jaar bezig met een poging tot een formatie. Pas als dat gelukt is, wordt echt zeker welk beleid ons land de komende jaren te wachten staat. Het nieuwe beleid wordt namelijk overgelaten aan het volgende kabinet. Aan het eind van de Miljoenennota neemt Jeroen Dijsselbloem dan ook afscheid:

''Het zit erop. De begroting is af, net als deze regeerperiode. Maar het werk aan Nederland is nooit klaar. [...] Op het persoonlijk vlak is het voor mij en mijn medewerkers op Financiën een zinderende reis geweest. En politiek was het een unieke ervaring, leerzaam en inspirerend. Het belang van samenwerking zoeken, niet uit zwakte maar uit overtuiging, is hopelijk een inzicht dat ook door onze opvolgers wordt gedeeld. Als het lukt in samenwerking lastige stappen voorwaarts te nemen, kan een kabinet succesvol zijn. Het eindoordeel is aan de geschiedenis. De Kamer en een nieuw kabinet zijn aan zet.''

Miljoenennota

Aangezien er nog geen kabinet is, zijn er ook nog geen concrete beslissingen gemaakt. Er is wel een Rijksbegroting gemaakt, maar hierin staat niet duidelijk waar er precies geld naartoe gaat. De echte beleidsbeslissingen worden genomen door de volgende ministers. 

- Koopkracht

Het belangrijkste thema is dit jaar (alweer) het stimuleren van de koopkracht. In 2017 en 2018 neemt die nog beperkt toe, terwijl de economische groei doorzet. De koopkracht van kwetsbare groepen zal worden gestimuleerd door de zorgtoeslag en het kindgebonden budget te verhogen. In totaal wordt er 425 miljoen ingezet om de koopkracht te stimuleren bij mensen uit lagere inkomensgroepen, uitkeringsgerechtigden en gepensioneerden . 

- Onderwijs

- Er wordt 270 miljoen euro vrijgemaakt voor lerarensalarissen. Dat is echter veel te weinig volgens de raad van het primaire onderwijs, dus de staking zal op 5 oktober gewoon doorgaan. 
- Er is 223 miljoen uitgetrokken voor het stijgende aantal leerlingen en studenten. 

- Zorg

- Er wordt een half miljard geïnvesteerd in de zorg
- Het eigen risico gaat van 385 euro naar 400 euro
- De zorgtoeslag wordt verhoogd van 107,50 euro naar 113,50 euro

- Werk

- Er is geen sterke stijging van de lonen zichtbaar. Er zijn namelijk steeds meer flexibele contractvormen en door het gebrek aan werkgarantie, stijgt ook de onzekerheid van Nederlandse huishoudens.
- Onderlinge inkomensverschillen voor belastingen vergroten. De vraag naar hoogopgeleiden stijgt, terwijl laagopgeleiden moeilijker aan een baan komen.
- Het aantal werklozen is gedaald van 6,9 procent in 2015 naar 4,9 procent in 2017. 

- Wonen

- De huizenprijzen stijgen. Mensen die nu een huis verkopen, zijn in het voordeel. Maar een groot deel is juist in het nadeel, zoals starters die hun eerste huis willen kopen. 
- Huurders die geen huis willen kopen, worden geraakt. Door de stijgende huizenprijzen, wordt ook de huur hoger, vooral in de vrije sector

- Veiligheid

- Er wordt 116 miljoen euro geïnvesteerd in de veiligheid van Nederland, vooral om de strijd tegen terrorisme verder voort te zetten.
- Er wordt 26 miljoen vrijgemaakt voor cyberveiligheid

PRINS YOUSSEF

Mocht je geen zin hebben in de Troonrede van Willy, onze eigen Haagse prins Youssef heeft ook een troonrede opgesteld. Beluister hem hier:

Populair op FunX.nl

  • 'Kim Kardashian is van plan te scheiden van Kanye West'

  • Famke Louise reageert bij 'Jinek' op kritiek #ikdoenietmeermee-actie

  • Grote retailers annuleren nu al PS5 pre-orders

  • Sammy (18) uitgescholden voor zwartjoekel: "Racisme nog steeds aanwezig in Nederland"

  • Prison Break-acteur Dominic Purcell bevestigt zesde seizoen

  • Cardi B geeft duidelijkheid over scheiding: 'Moe van dat f*cking geruzie'