Up 2 Date

Amsterdam staat stil bij de Bijlmerramp van 25 jaar geleden

foto: EPA
  1. Newschevron right
  2. Amsterdam staat stil bij de Bijlmerramp van 25 jaar geleden

Het is vandaag precies 25 jaar geleden dat de Bijlmerramp plaatsvond. Op zondagavond 4 oktober 1992 stortte een vrachtvliegtuig neer op een flatgebouw in de Bijlmer. Daarbij kwamen uiteindelijk 43 mensen om het leven. Het is dan ook de grootste vliegramp ooit in Nederland. Vanavond werd de ramp herdacht.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Herinneringen

Veel Amsterdammers hebben nog levendige herinneringen aan de avond dat de ramp gebeurde. Giorgio belde met Gideon 'Gikkels' Everduim die zich de ramp ook nog kan herinneren als de dag van gisteren. Ondanks dat hij toen nog maar zeven was.

"We hoorden een knal en dachten: wat is er aan de hand? Er was geen social media, dus je moest het hebben van de omgeving. We gingen richting huis en zagen rookwolken. We dachten al dat er iets goed mis was. We belden met mijn oom en die zag het vliegtuig in de fik staan voor die neerdaalde. Dus toen wisten we dat het helemaal verkeerd was. Er was veel paniek in de Bijlmer."

Vernieuwing

Gideon vertelt hoe de ramp de Bijlmer heeft veranderd. Volgens hem is het een belangrijk moment geweest voor de vernieuwing van de wijk. Doordat de getroffen flat opgeruimd en gerenoveerd moest worden, werden er daarna ook meteen veel andere flats aangepakt.

Slechte nazorg

Ook zegt Gideon dat we veel leren van de manier waarop er werd gereageerd op de ramp. Het is daarom belangrijk om terug te kijken op de ramp. Volgens hem was de nazorg van de slachtoffers heel slecht. Ook was er niet echt landelijke steun, maar leek het echt iets van de Bijlmer alleen.

Ster advertentie
Ster advertentie