STER Advertentie
STER Advertentie

Heftige demonstraties in Iran: wat is er aan de hand?

Heftige demonstraties in Iran: wat is er aan de hand?
EPA

Dinsdag 2 januari 2018 - 20:12 uur

|

Door:

Ginette

Er heerst enorme onrust in Iran. Al zes dagen lang vinden er in verschillende steden demonstraties plaats. In eerste instantie werd er geprotesteerd tegen de stijgende voedsel- en brandstofprijzen, maar inmiddels uiten de demonstranten hun woede over de algehele economische situatie. Jaimy en Shay waren benieuwd wat er precies aan de hand is en belden met Thomas Erdbrink, correspondent in Iran.

"Veertig jaar geleden vond er een revolutie plaats in Iran. Er is veel gebeurd in die veertig jaar, maar niet met de economie. Die is hartstikke slecht. Daarom zijn mensen boos. Jonge mensen hebben geen banen, er is inflatie...''

'Waarom wordt er in Iran gedemonstreerd?'

Verbod op demonstraties

Opvallend is dat er niet alleen in de grote steden wordt geprotesteerd, maar ook in de kleinere provinciesteden. Volgens Erdbrink moeten mensen in Iran écht heel boos zijn, want demonstraties zijn zeldzaam in dit land.

''Demonstreren is niet verboden volgens de grondwet, maar wel volgens de veiligheidsdiensten. Je moet best wel kwaad zijn om de stad in te gaan.''

Twintig doden

Inmiddels zijn er al een twintigtal doden gevallen tijdens de confrontaties tussen demonstranten en veiligheidsdiensten. Ook zijn er al meer dan 450 mensen opgepakt.

''De politie treedt daar hard op. Er zijn demonstranten doodgeschoten. De politie zegt dat de demonstranten daar zelf achter zitten, terwijl de demonstranten juist de politie de schuld geeft. Vanuit Teheran is het moeilijk te zien wie erachter zit, maar je kunt het wel raden.''

Geen eenheid

Of de demonstraties zin gaan hebben, vindt Erdbrink moeilijk te zeggen. Het is namelijk niet helemaal duidelijk waar de demonstranten precies naartoe willen.

''De demonstranten hebben allemaal verschillende eisen. Je kunt wel hard roepen, maar er is geen agenda en ook geen leiderschap. Het is een waarschuwing aan de Iraanse leiders, maar zij beschikken op hun beurt over genoeg middelen om de demonstranten de kop in te drukken.''

Nederland

Ook in Nederland wordt er gedemonstreerd, als steunbetuiging aan de protesten in Iran. Eerst vond er een demonstratie plaats op de Dam. Kort daarna zijn ook bij de Iraanse ambassade in Den Haag mensen de straat opgegaan om hun solidariteit te tonen. 

Wil jij dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste nieuws? Abonneer je op de FunX Daily Podcast en mis niks!

Populair op FunX.nl

  • Eva's paspoort is ongeldig door studieschuld: "Ik kan het land niet uit"

  • Money maken? Verhuur je kamer tijdens het songfestival

  • Wapengebruik steeds normaler onder jongeren in Amsterdam Zuidoost: hoe komt dat?

  • Man koopt koelkastkluis om chocola te beschermen tegen stelend gezin

  • Tabitha is terug met twee nieuwe tracks: "Dit zijn de feel good songs!"

  • 90's-serie 'Saved by the Bell' komt terug mét originele cast