Up 2 Date

Pas op! Honderden apps luisteren stiekem met je mee

  1. Newschevron right
  2. Pas op! Honderden apps luisteren stiekem met je mee

Geef jij apps toestemming om je camera of microfoon in te schakelen, zonder dat je eigenlijk weet waarom? Pas op! Je kunt op deze manier namelijk afgeluisterd worden, zonder dat je het door hebt.

Toegang geweigerd

Het is voor de werking van een app vaak niet noodzakelijk dat de microfoon wordt ingeschakeld, maar toch krijg je bij installatie een melding dat je deze toegang moet accepteren. Doe je dit niet, kun je de app in de meeste gevallen ook niet gebruiken.

honderden apps

Mensen met een Android-toestel lopen meer gevaar. Uit de Google Play Store blijken maar liefst 250 apps gebruikers af te luisteren, maar ook in de Apple Store zijn er tientallen apps gevonden die hetzelfde doen.

Reclame

De gegevens worden gebruikt voor advertenties. Via de microfoon worden alle geluiden uit de omgeving geregistreerd, ook als je op dat moment niet bezig bent met de app. Zo kunnen adverteerders bijvoorbeeld horen wanneer consumenten televisie kijken.

Nieuwe wetgeving

Vanaf 28 mei gaat er in Nederland een nieuwe data- en privacywetgeving in. Alle technologiebedrijven in Europa moeten aan strenge regels voldoen. Ook het onnodig toestemming vragen tot je camera of microfoon valt hieronder. Maar wat vooral centraal staat in die nieuwe wetgeving, is dat de gebruiksvoorwaarden veel duidelijker worden voor de consument.

Ingewikkelde Voorwaarden

Privacy First-jurist Vincent Böhre vertelt aan AD.nl dat de voorwaarden nu veel te ingewikkeld zijn, waardoor mensen ze niet lezen. En daardoor weet je dus ook niet waar je eigenlijk mee akkoord gaat.

''Het kan zijn dat deze afluistermethodes in de voorwaarden zijn opgenomen. Die zijn vaak lang, complex en veel te technisch, waardoor veel mensen ze niet begrijpen, maar ze wel accepteren. Privacy First pleit al jaren voor duidelijkere taal naar consumenten. Jongeren, ouderen, maar ook andere kwetsbare groepen moeten weten waar ze ja tegen zeggen."

Ster advertentie
Ster advertentie