Up 2 Date

'Slechts één sigaret per dag is al dodelijk'

  1. Newschevron right
  2. 'Slechts één sigaret per dag is al dodelijk'

Behalve stoppen met roken, is ook minderen met roken een vaak gehoord goed voornemen. Maar wat blijkt nu? Zo goed is dat voornemen helemaal niet. Minderen met roken heeft een zeer beperkt gezondheidseffect, blijkt uit een nieuw onderzoek van University College in Londen.

Helft minder risico's

In het medische tijdschrift British Medical Journal werd het onderzoek toegelicht. Het was al bekend dat gezondheidsschade niet gelijk oploopt met het aantal gerookte sigaretten per dag. Toch hadden de onderzoekers niet verwacht dat één sigaret al zoveel kwaad deed. Wie één sigaret per dag rookt heeft slechts de helft minder kans om hart- en vaatziekten te krijgen in vergelijking met iemand die twintig sigaretten per dag rookt.

''Er is helemaal geen veilige ondergrens, zoals vaak wordt gedacht.''

Onderschatten

De conclusie komt natuurlijk voort uit slechts één onderzoek. En niet iedereen gelooft de resultaten van het onderzoek. Jan Willem Coebergh, hoogleraar epidemiologie, vertelt aan Trouw dat hij bedenkingen heeft. Hij betwijfelt of de onderzoeksresultaten wel echt gebaseerd zijn op het roken van één sigaret per dag.

''In veel studies die ze bekeken hebben, gaat het om één à vijf sigaretten per dag. Bovendien is het wat mensen zelf opgeven, en dat is bijna altijd een onderschatting. We weten dat als je stopt met roken, de risico’s minder worden, maar dat er een restrisico overblijft. Wat zij volgens mij gemeten hebben, is niet het risico van matig roken, maar de rookgeschiedenis van een verstokte roker die is gaan minderen.''

Niet nutteloos

Dat roken niet goed voor je is, hoeven we niemand meer te vertellen. Maar lukt het je niet om in één keer te stoppen en wil je alleen minderen? Het is volgens hoogleraar gedragsgeneeskunde Paul Aveyard niet zo nutteloos als dit onderzoek doet blijken. Dat vertelt hij aan BBC.

''Degenen die proberen te stoppen met nicotine-vervangende producten, zullen eerder stoppen met roken en dus hun risico's verminderen.''

Ster advertentie
Ster advertentie