Up 2 Date

Wetenschapper Stephen Hawking overleden

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Wetenschapper Stephen Hawking overleden

Eén van de bekendste wetenschappers ter wereld, Stephen Hawking, is vannacht op 76-jarige leeftijd overleden in zijn woning in Cambridge. De Britse natuurkundige, wiskundige en kosmoloog werd door velen ook wel 'het grootste genie sinds Einstein' genoemd. In een verklaring laat Hawkings familie weten erg verdrietig te zijn:

'Hij was een groot wetenschapper en een buitengewone man wiens werk en nalatenschap nog vele jaren zullen voortleven.'

ALS

Toen Hawkings twintig was, werd er bij hem de spier- en zenuwziekte ALS geconstateerd. Bij deze ziekte vallen stap voor stap verschillende spiergroepen uit, tot uiteindelijk de ademhalingsspieren het begeven. Artsen gaven Hawkings nog twee jaar te leven. Dat werden er uiteindelijk nog vijfenvijftig.

Doctoraat

Door zijn ziekte belandde Hawkings in een rolstoel, maar dat hield hem niet tegen om zijn doctoraat te halen. Hij werd hoogleraar gravitationele natuurkunde en hoogleraar wiskunde. In 1985 raakte Hawking na een longontsteking ook zijn stem kwijt. Hij begon daarom te communiceren via een spraakcomputer. Met zijn ogen selecteerde hij woorden en de computer sprak deze uit.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Theorieën

Hawkings is het bekendst vanwege zijn werk op het gebied van zwarte gaten en singulariteiten in de kosmologie. Hij schreef diverse boeken over zijn onderzoeken. In 1988 brak hij bij het grotere publiek door met zijn bestseller Het Heelal, waarin hij zijn theorieën over het ontstaan van het heelal voor een breed publiek toegankelijk maakt.

Ster advertentie
Ster advertentie