STER Advertentie
STER Advertentie

Beau loopt mee met tieners in gesloten jeugdzorg: "Het zijn een soort vulkanen"

Woensdag 21 maart 2018 - 13:29 uur

|

Door:

Elize

Beau van Erven Dorens verblijft in het programma Beau Five Days Inside vijf dagen lang in verschillende instituties waarvan de deuren normaal gesloten blijven. Dit keer is hij in de gesloten jeugdinrichting Harreveld. Beau kijkt mee op de verschillende afdelingen, ontmoet tieners met uiteenlopende verhalen en spreekt met de medewerkers. De ervaring maakt een diepe indruk op de presentator.  

"Wat een verhalen. Wat hebben die mensen veel meegemaakt. Superheftig, dit zijn gewoon tieners achter de tralies"

Gedragsproblemen

In de instellingen zijn jongeren opgenomen met ernstige gedragsproblemen hebben, vaak ook in combinatie met crimineel gedrag. Zij worden hier geplaatst wanneer een instantie als de jeugdbescherming in samenspraak met een rechter bepaalt dat de kinderen niet meer thuis kunnen wonen. Ze zijn een gevaar voor zichzelf en hun omgeving en kunnen in de instelling in een veilige omgeving, zonder invloeden van buitenaf, werken aan hun problemen. Ze gaan naar school en krijgen therapie en begeleiding.

Geld

Eén van de jongens die hij ontmoet is de 17-jarige Armaan. Op zijn vijftiende werd hij opgepakt voor het plegen van verschillende delicten, waaronder drugsdealen: "Thuis hadden we niet zoveel geld en als je eenmaal geld hebt dan wil je nog meer. Dan ga je domme dingen doen voor geld." Als Armaan 18 is, moet hij op zijn eigen benen staan. Samen met een gedragswetenschapper werkt hij eraan om terug te keren in de maatschappij. Wanneer Beau bij een van hun sessies zit, komt hij erachter waardoor Armaan een trauma heeft opgelopen.

"Toen ik negen was zat ik negen maanden lang in een internaat in Pakistan. Dat is heel anders dan in Nederland. Docenten en de leiding slaat je gewoon. Ik stond er daar helemaal alleen voor. Ik kende niemand en sprak de taal niet."

Klaar om terug te keren

Of Armaan al klaar is om terug te keren in de maatschappij, is te betwijfelen. Dat blijkt wel wanneer Beau hem de lastige keuze voorlegt over wat hij zou doen als iemand hem aanbiedt om dertigduizend euro te verdienen. Zulke verleidingen zijn nog steeds moeilijk te weerstaan voor Armaan: "Ik weet nog niet hoe ik daarmee om moet gaan. Als mensen met zulke bedragen komen dan ga ik het wel overwegen. Ik ga niet liegen."

criminaliteit

Beau ontmoet jongens die vastzitten wegens onder meer overvallen, dealen en zelfs poging tot doodslag. De bewoners zijn hier heel open over tegen de presentator.Pedagogisch medewerker Joshua legt uit waarom de kinderen soms zo luchtig over hun misdaden praten.

"Ze zijn opgegroeid met het idee dat ze voor zichzelf moeten opkomen en voor zichzelf moeten zorgen. Ze denken [bij het plegen van een misdaad] echt niet eraan dat die persoon kinderen of een vrouw heeft. Wij zijn er hier om hen dat te vertellen en dat honderd miljoen keer te herhalen."

Om deze video te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Alleen

De meeste kinderen in de instelling hebben een heftige jeugd achter de rug en hebben vaak een moeilijke band met hun ouders. En dat is ook wat Beau opvalt. 

"Wat me het meest bijblijft zijn die ouders. Hadden jullie niet een beetje meer je best kunnen doen? je zet een kind op aarde, kom op nou."

Populair op FunX.nl

  • 'Lionel Messi stopt bij FC Barcelona'

  • Boef fixt samenwerking met Tory Lanez voor nieuw album

  • Boef en Numidia de DiXte met TikTok-tune 'Tout Est Bon'

  • Dit bedrijf fixt een bijbaan voor je en betaalt je volledige studie

  • Suriname versoepelt coronaregels

  • Politie waarschuwt voor Purple Lean: 'Begin er niet aan!'