STER Advertentie
STER Advertentie

Anti-apartheidsactiviste Winnie Mandela overleden op 81-jarige leeftijd

Anti-apartheidsactiviste Winnie Mandela overleden op 81-jarige leeftijd
AFP

Maandag 2 april 2018 - 16:15 uur

|

Door:

Ginette

Nomzamo Winifred Zanyiwe Madikizela, beter bekend als Winnie Mandela, is overleden. De ex-vrouw van de Zuid-Afrikaanse 'vader des vaderlands' overleed op 81-jarige leeftijd. Dat meldde haar persoonlijke assistent Zodwa Zwane vandaag aan Reuters

Anti-apartheid

Winnie is vooral bekend als ex-vrouw van oud-president en anti-apartheidsactivist Nelson Mandela. Maar, net als haar ex-man, streed ze zelf ook tegen de apartheid. In 1962 werd Nelson opgepakt, maar Winnie zette de strijd van haar man voort. Jaren later werd ook zij veroordeeld voor samenzwering tegen de apartheidsregering en moest ze achttien maanden zitten in Pretoria Central Prison.

Relatie met nelson mandela

Winnie trouwde in 1958 met Nelson Mandela. De twee vonden elkaar in de strijd voor gelijkheid. Samen kregen ze twee dochters. Terwijl Nelson Mandela in de gevangenis zat, werd Winnie steeds radicaler. In 1991 werd Winnie schuldig bevonden voor medeplichtigheid aan de ontvoering van de 14-jarige Stompie Seipei. De relatie tussen Winnie en Nelson ging vanaf dat moment bergafwaarts. In 1992 gingen de twee uit elkaar, maar pas in 1996 was de echtscheiding rond.

Lees ook: Nelson Mandela overleden

Oorzaak

Winnie werd in januari van dit jaar nog behandeld aan een nierinfectie. Zodwa Zwane wilt nog geen verdere reactie geven over de oorzaak van haar dood. Een officieel statement volgt later.

Populair op FunX.nl

  • Zo reageert DJ Wef als guy haar on air op een date vraagt

  • Habiba uit tv-serie 'Groeten uit Holland' overleden

  • Aankomende week wordt het misschien wel 40 graden

  • Marvel maakt enorm veel nieuwe series en films bekend voor komende twee jaar

  • Snelle dropt 'Reünie' met indrukwekkende video over pestverleden

  • Memphis Depay dropt 'Fall Back'-video met o.a. Winne, Ronnie Flex, Broederliefde en Jairzinho

{"c1":"2","c2":"17827132","ns_site":"po-totaal","potag1":"npofunx","potag2":"site","potag3":"npo","potag4":"npo","potag5":"zenderportal","potag6":"audio","potag7":"npofunx","potag8":"site","potag9":"site","name":"npofunx.news.up-2-date.36990-anti-apartheidsactiviste-winnie-mandela-overleden-op-81-jarige-leeftijd"}