Up 2 Date

Mysterieus soort 'coma' treft alleen kinderen met migratie-achtergrond in Zweden

foto: EPA
  1. Newschevron right
  2. Mysterieus soort 'coma' treft alleen kinderen met migratie-achtergrond in Zweden

Eén van de winnaars van de World Press Photo Awards 2018 is bovenstaande foto van Magnus Wennman. Op de foto liggen twee zussen bewusteloos in een bed. De twee meisjes hebben het zogenaamde Resignation Syndrome. Een mysterieuze aandoening die alleen Zweedse kinderen met een migratie-achtergrond lijkt te treffen.

Levenloos

De twee meisjes van de foto, Djeneta (14) en Ibadeta (15), reageren op niets of niemand. Ze zijn verzonken in een soort coma en worden alleen nog in leven gehouden met behulp van sondevoeding. Djeneta ligt al tweeënhalf jaar op bed en Ibadeta zes maanden. Het rare is echter dat er fysiek gezien niets mis is met de meisjes. Ze lijken simpelweg de wil om te leven te hebben opgegeven.

Overeenkomsten

Er is nog weinig bekend over dit syndroom, waarvan de diagnose alleen nog in Zweden werd gesteld. Al sinds 2000 duiken er patiënten op met de verschijnselen van deze aandoening. Het merkwaardige is dat dit allemaal kinderen tussen de acht en vijftien jaar oud zijn en dat de zieke kinderen allemaal een migratie-achtergrond hebben.

Stress, onzekerheid en angst

Het lijkt erop dat de kinderen zichzelf van de wereld af willen sluiten. Dat zegt Dr. Elizabeth Hultcrantz, die verschillende patiënten met het Resignation Syndrome behandelde. Volgens haar gaat het lichaam van de kinderen in een soort verdedigingsmechanisme als reactie op een onzekere toekomst.

“Ze wachten vaak al maanden of jaren vol spanning op nieuws. Als het dan eindelijk komt en het een slechte boodschap is, sluiten ze zich helemaal af.”

Asielaanvraag

Ook de zussen Djeneta en Ibadeta leven in een opvangcentrum voor vluchtelingen. De verblijfsvergunning van hun familie loopt binnenkort af. Het is een bijzonder zenuwslopende periode voor de familie. Ibadeta kreeg de ziekte dan ook op het moment dat hun asielaanvraag werd geweigerd.

Niet dodelijk

Tot nu toe is er nog niemand gestorven aan de aandoening. Veel kinderen herstellen na enkele maanden weer. Meestal wordt hun herstel bespoedigd door positieve veranderingen, zoals het krijgen van een permanente verblijfsvergunning.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie