Up 2 Date

Aardbeving Lombok: tientallen doden, honderden gewonden en duizenden dakloos

foto: AFP
  1. Newschevron right
  2. Aardbeving Lombok: tientallen doden, honderden gewonden en duizenden dakloos

Het Indonesische eiland Lombok is zondagavond opnieuw getroffen door een zware aardbeving. Volgens de autoriteiten zijn er honderden gewonden gevallen en zijn 91 mensen om het leven gekomen. Verwacht wordt dat dit aantal nog zal oplopen. Er worden nog steeds personen onder het puin gevonden.

Puin

Lombok werd 's avonds opgeschrikt door de beving. Bewoners en toeristen vluchtten in paniek hun huis uit. In het noorden van het eiland vielen de meeste slachtoffers. Veel van hen lagen onder het puin van ingestorte gebouwen.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Daklozen

De aardbeving heeft vooral in het noorden van het eiland veel schade aangericht. Duizenden huizen zijn beschadigd. Een van de slachtoffers die door de beving dakloos is geraakt, is de Nederlandse Chaim Fetter. Zijn opvangcentrum op Lombok, dat hij bouwde om verwaarloosde en misbruikte straatkinderen op te vangen, is volledig in elkaar gestort. Nu moet hij met de tachtig kinderen op een basketbalveldje verblijven. Chaim vertelt aan de NOS dat het één grote ellende is: "Je bouwt iets op in veertien jaar tijd en in nog geen tien seconden is het kapot. Maar gelukkig zijn alle kinderen ongedeerd."

Bali

Ook op Bali, Java en de Gili-eilanden werd de beving gevoeld. Veel toeristen proberen hier weg te komen. Op het vliegveld staan lange wachtrijen. Met boten zijn zo'n duizend toeristen en bewoners geëvacueerd van de Gili-eilanden.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Aardbeving

De aardbeving vond plaats in het noordoosten van Lombok, op een diepte van 10,5 kilometer. Daarna was er nog een zware naschok met een kracht van 4,9. Vorige week werd Lombok ook al door een aardbeving een kracht van 6,4 getroffen. Daarbij vielen veertien doden.

Ster advertentie
Ster advertentie