Up 2 Date

Europese Commissie wil verzetten van klok afschaffen

  1. Newschevron right
  2. Europese Commissie wil verzetten van klok afschaffen

De discussie over zomer- en wintertijd is al jaren oud. Sommigen merken niks van de tijdverschuiving, maar anderen hebben er juist veel last van. Uit een enquête van de Europese Commissie is zelfs gebleken dat meer dan 80 procent van de Europeanen liever het hele jaar door de zomertijd behoudt. De voorzitter van de Europese Commissie, Jean-Claude Juncker, heeft daarom in een interview met Duitse zender ZDF aangekondigd dat hij vandaag nog een voorstel gaat doen om het halfjaarlijkse verzetten van de klok af te schaffen.

Zomer- of wintertijd

Als de commissie dit plan door zet, is het aan het Europees Parlement en uiteindelijk de 28 EU-lidstaten om te beslissen of het verzetten van de klok wordt afgeschaft. Mocht dit zo zijn, dan is het ook aan hen om te besluiten of de wintertijd of de zomertijd behouden wordt.

Waarom zomertijd

Op dit moment is het zo dat we in het voorjaar de klok een uur vooruit zetten - en dus een uur minder kunnen slapen. De bedoeling van deze zomertijd was om energie te besparen. De energiebesparing is echter minimaal gebleken en weegt wellicht niet meer op tegen de nadelen. Volgens experts is de tijdverschuiving slecht voor het bioritme van de mens en kan het slaapproblemen en lichamelijke klachten veroorzaken.

Ster advertentie
Ster advertentie