Up 2 Date

Storm met diameter van 1000 kilometer bereikt Azië

foto: Instagram/The Cycling Canadian
  1. Newschevron right
  2. Storm met diameter van 1000 kilometer bereikt Azië

Als een bepaalde storm een naam toegewezen krijgt, dan weet je al dat het foute boel is. Typhoon Mangkhut is een enorm krachtige orkaan, heeft een diameter van 1000 kilometer en het krachtigste gedeelte staat op het punt de Filipijnen te bereiken.

hoogste categorie

Mangkhut is gerankt als categorie-5-orkaan, de hoogste categorie. Het zogenoemde oog van de storm, het krachtigste gedeelte van 125 kilometer, raast naar verwachting vannacht over de Filipijnen. Rukwinden bereiken al snelheden van meer dan 200 kilometer per uur.

Haiyan

In 2013 veroorzaakte storm Haiyan in hetzelfde gebied veel verwoesting. Duizenden mensen verloren hun leven. Die orkaan wordt gezien als de zwaarste ooit. Vanuit Nederland werd er via Giro 555 geld ingezameld, maar het duurde jaren voordat m

Voorbereid

Volgens correspondent Michiel Maas zou deze storm van dezelfde sterkte zijn. "Deze keer is in ieder geval de overheid beter voorbereid. Iedereen staat klaar, militairen, het Rode Kruis, ze zijn allemaal paraat in het gebied dat getroffen gaat worden", zegt hij tegen de NOS. Ook schrijft het medium dat er al kabels klaarliggen om vernielde telefoon- en elektriciteitslijnen te vervangen.

Hong Kong

Na de Filipijnen gaat de storm waarschijnlijk door richting het vasteland. Verwacht wordt dat het ten zuiden van Hong Kong land raakt, maar dat het tegen die tijd al in kracht is afgenomen.

9 stormen

Deze week bedreigden negen stormen van verschillende groottes mensenlevens over de hele wereld. Volgens Greenpeace is het extreme weer een symptoom van klimaatverandering.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie