Up 2 Date

Indonesische jongen (19) overleeft 7 weken alleen op zee

foto: KJRI Osaka
  1. Newschevron right
  2. Indonesische jongen (19) overleeft 7 weken alleen op zee

Een negentienjarige Indonesische jongen is vorige maand van een hutje op de zee gered, nadat hij daar 49 dagen op had rondgedobberd. Aldi Novel Adilang, zoals de jongen heet, heeft al die dagen zelf weten te overleven op open zee.

Weggeblazen

Aldi was voor zijn werk op de drijvende vissershut aanwezig om de lampen aan te doen en daarmee de vissen naar de netten te lokken. Toen hij op het vlot stond, begon het vissershutje plotseling weg te drijven. Door sterke rukwinden was het anker losgerukt en de storm blies Aldi duizenden kilometers van huis.

Overleven

De jongen, die maar voor een paar dagen aan voorraad bij zich had, wist uiteindelijk 49 dagen in zijn eentje te overleven. Dat lukte hem door vis te vangen en dit op het hout van de hut te bakken. Daarnaast dronk hij zeewater dat hij eerst filterde hij met zijn kleren om zo de hoeveelheid zout te verminderen.

Bang

Aldi heeft veel angstige momenten moeten doorstaan. Zo'n tien schepen zijn gedurende de zeven weken langs hem gevaren, maar het lukte de jongen niet om contact te leggen. Hij probeerde tevergeefs met een doek te zwaaien en noodsignalen uit te sturen met zijn radio.

Gered

Op 31 augustus werd de jongen na zeven weken op zee te hebben gedobberd eindelijk gered. Het was een Panamees vaartuig dat de jongen opmerkte vlak voor het eiland Guam. Nadat hij door het schip werd opgepikt, werd er besloten dat hij nog even mee moest varen naar eindbestemming Japan. Daar werd hij overgedragen aan het Indonesische consulaat. Daar vertelde hij dat hij op een gegeven moment dacht dat hij zou sterven op zee. Hij overwoog zelfs om overboord te springen en er zelf een einde aan te maken, maar de raad van zijn ouders om te bidden in moeilijke tijden, sleepte hem er toch doorheen.

Op maandag 8 september vloog hij naar zijn huis in Sulawesi. Inmiddels is hij terug bij zijn familie en verkeert hij in goede gezondheid.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie