Up 2 Date

Eerste Nederlander met genderneutrale 'X' in paspoort

foto: RvIG
  1. Newschevron right
  2. Eerste Nederlander met genderneutrale 'X' in paspoort

Het eerste Nederlandse genderneutrale paspoort is een feit en wordt uitgegeven in Breda. Op de plek waar normaal het geslacht staat aangeduid met M of V, staat voor de 57-jarige Leonne Zeegers nu een X.

geen kant

Bij de geboorte van Leon, tegenwoordig Leonne, kon het geslacht niet goed worden vastgesteld en werd gekozen voor een M. Maar in de volwassen jaren onderging de Nederlander een operatie om vrouw te worden. En ook dat voelde niet per se goed. Leonne werd geboren als een intersekse persoon met zowel mannelijke als vrouwelijke geslachtskenmerken.

lange strijd

Tien geleden begon Leonne de strijd om officieel sekseneutraal door het leven te gaan en nu is het eindelijk gelukt. Na een lange reeks rechtszaken, deed de rechtbank in Limburg eerder dit jaar de uitspraak dat in ieder geval de geboorteakte moest worden aangepast. Dat er nu een uitzondering is gemaakt voor Leonne, wil niet zeggen dat het voor alle intersekse personen geldt. Het is namelijk nog niet wettelijk geregeld.

Wake-up call

Wel zijn verschillende belangenorganisaties voor LHBTI'ers, waaronder het COC, blij met deze stap. Ze noemen het een wake-up call voor het kabinet.

Ster advertentie
Ster advertentie