Up 2 Date

Oud-premier Wim Kok (80) overleden

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Oud-premier Wim Kok (80) overleden

Oud-premier Wim Kok is op 80-jarige leeftijd overleden. Dat heeft zijn familie bekendgemaakt. Hij was al een tijd ziek. Wim Kok was van 1994 tot 2002 minister-president met de twee kabinetten van PvdA, VVD en D66. Hij stapte in 2002 zelf op.

Overlijden

Wim Kok had al langer hartproblemen. Hij stierf in het ziekenhuis aan de gevolgen van een hartkwaal in aanwezigheid van zijn vrouw Rita, kinderen en kleinkinderen.

Politieke carrière

Wim Kok was voor zijn minister-presidentschap onder meer vakbondsvoorzitter, oppositieleider en minister van Financiën. Na zijn twee 'paarse' kabinetten (Paars I en Paars II), trok hij zich terug uit de Nederlandse politiek. Hij stapte hij zelf op door de verantwoordelijkheid te nemen voor het drama in Srebrenica, zeven jaar eerder. Wim Kok was een boegbeeld van de zogenoemde 'derde weg', waarmee hij de middenweg zocht tussen een sociaaldemocratisch en liberalistisch beleid.

''Wim Kok was een man om naar op te kijken", laat premier Mark Rutte weten. ''Alleen al vanwege zijn lange staat van dienst en zijn grote betekenis voor ons land.''

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie