Up 2 Date

Feride werd gedwongen tot plegen moord: "Ik zit vast, maar hier ben ik vrij"

foto: NPO Start: Anita Wordt Opgenomen
  1. Newschevron right
  2. Feride werd gedwongen tot plegen moord: "Ik zit vast, maar hier ben ik vrij"

In het programma Anita Zit Vast mag presentatrice Anita Witzier bij hoge uitzondering een paar maanden meekijken in een vrouwengevangenis. In het Utrechtse Nieuwersluis ontmoet ze medewerkers en verschillende gedetineerden met uiteenlopende verhalen.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Hel

Een van de gedetineerden die Anita sprak, was Feride (41), een van de langstgestraften. Ze moet een celstraf van meer dan tien jaar uitzitten voor het plegen van een moord. Dat betekent niet dat haar leven nu slechter is dan voor ze vastzat. Feride werd namelijk jarenlang mishandeld door haar ex met wie ze vier kinderen heeft: "Ik was min of meer gegijzeld. Ik mocht met niemand praten of contact opnemen. Ik heb in een hel geleefd, dag en nacht. Ik werd mishandeld, verkracht en moest op de grond slapen."

Gedwongen

Het was ook haar ex die haar tot de moord dwong. Hij verdacht haar er namelijk van een affaire met iemand te hebben en dwong haar deze man van het leven te beroven. Dat deed Ferida: "Anders zouden mijn kinderen eraan gaan."

"Ik voelde me een zombie. Ik kon niet helder nadenken. En toen was het gebeurd."

Bang

Op het politiebureau werd ontdekt dat Feride onder de blauwe plekken zat, maar ze durfde niks over de mishandeling van haar ex te vertellen. "Hij had een heel scenario bedacht van wat ik aan de politie moest vertellen. Zodat het leek dat ik de schuldige was." Op een gegeven moment kwam de waarheid boven tafel en werd ook haar man veroordeeld.

Vrij

In de gevangenis waar Feride nu zit, heeft ze genoeg tijd gehad om na te denken: "Na kwart voor vijf zit je hier binnen. Dan ga je malen en dat maakt je kapot. Maar langzamerhand besef je van: ik zit wel vast, maar ik ben hier vrij." Ze heeft het zichzelf misschien nog niet vergeven, maar ze voelt zich nu wel sterker en ze is blij dat ze weer helder kan denken.

Ster advertentie
Ster advertentie