STER Advertentie
STER Advertentie

85.000 kinderen in Jemen gestorven aan hongersdood

85.000 kinderen in Jemen gestorven aan hongersdood
YouTube: NOS Jeugdjournaal

Woensdag 21 november 2018 - 09:30 uur

|

Door:

Kavita

Ruim 85.000 kinderen onder de vijf jaar zijn in Jemen gestorven aan een hongersdood. Dat blijkt uit cijfers van Save the Children, die afgeleid zijn van VN-gegevens. Het is een heftig aantal dat gebaseerd is op de periode tussen april 2015 - toen de burgeroorlog begon - en oktober 2018. Door de Verenigde Naties wordt de situatie in Jemen de ergste humanitaire crisis in de wereld genoemd.

Om deze video te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

voorkomen?

Het meest schrijnende is dat deze sterfgevallen voorkomen hadden kunnen worden. Dat is wat Tamer Kirolos, directeur van Save the Children in Jemen, zegt. Ook maakt hij duidelijk dat kinderen daar eerder sterven door een hongersdood, dan bommen of kogels.

blokkade

In een korte tijd is de situatie in Jemen heel erg verslechterd. Er is een gedeeltelijke blokkade in de lucht en op zee ingesteld. Daar heeft een door Saudi-Arabië geleide coalitie voor gezorgd. Hierdoor komen hulpgoederen als voedsel, brandstof en medicijnen het land niet in. Ook vechten militairen en rebellen de laatste weken weer extreem om de macht in de havenstad Hodeida, waar een belangrijk deel van de noodhulp ook binnen zou moeten komen. Daarom zien hulporganisaties geen andere optie dan uitwijken naar een andere havenstad in het zuiden. Dat zorgt er wel voor dat het drie weken langer duurt om de hulpgoederen op bestemming te krijgen. 

De hongersnood is dreigend en volgens VN-gezant Mark Lowcock zijn er binnenkort ruim 14 miljoen mensen afhankelijk van voedselhulp om in leven te kunnen blijven. 

Lees ook: Waarom er meer aandacht voor de situatie in Jemen moet komen

Om deze video te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Populair op FunX.nl

  • Bedrijf zoekt mensen die tegen betaling willen slapen

  • Kanye West waarschuwt voor coronabestrijding: 'Ze willen chips in ons stoppen!'

  • Badr Hari helemaal ready voor nieuwe wedstrijd

  • Danny (26) is chef-kok: "Ik ga vaak uit eten, maar heb ook een flinke spaarrekening"

  • Numidia: "Ik kon niet geloven dat Boef op mijn track wilde"

  • Usain Bolt deelt opvallende naam en superschattige foto's van dochtertje