Up 2 Date

Tweede Kamer wil tampons gratis maken voor vrouwen met laag inkomen

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Tweede Kamer wil tampons gratis maken voor vrouwen met laag inkomen

Vrouwen en meisjes die te weinig geld hebben voor maandverband en tampons moeten volgend jaar gratis aan deze producten kunnen komen. Dat wil een meerderheid in de Tweede Kamer.

Steun van meerderheid

Het voorstel om menstruatieproducten gratis beschikbaar te stellen komt van Tweede Kamerleden Hülya Kat (D66) en Marieke Koekkoek (Volt). De Kamerleden konden rekenen op steun van GroenLinks, PvdD, PvdA, CDA en SP en CU. Ook minister voor Armoedebeleid Carola Schouten steunt het voorstel. De producten moeten bij voedselbanken of gemeenteloketten verkrijgbaar worden, zoals momenteel al in veel gemeentes, waaronder Rotterdam, Utrecht en Gouda, gebeurt. Ook in andere landen, zoals Ierland, zijn menstruatieproducten gratis voor vrouwen die minder besteedbaar inkomen hebben.

"Menstruatie is geen keuze"

Waarschijnlijk zal er zo'n 2 miljoen euro nodig zijn om de maatregel te realiseren. "Menstruatie is geen keuze. Het is iets heel normaals", aldus Kat. "Het kan niet zo zijn dat meisjes daardoor niet naar school gaan en een proefwerk of examen missen. Met gratis menstruatieproducten zorgen we ervoor dat zij weer mee kunnen doen."

Geen nieuw voorstel

De roep om tampons en maandverband gratis te maken met weinig geld is niet nieuw. Eerder pleitte het College voor de Rechten van de Mens er in 2020 al voor om deze producten gratis te maken. Volgens het college neemt het een grote belemmering weg voor vrouwen. Ook deed de PvdA vorig jaar het voorstel om menstruatieproducten gratis te maken. Toen was er echter nog geen Kamermeerderheid voor het voorstel.

Ster advertentie
Ster advertentie