STER Advertentie
STER Advertentie

Xtc wordt misschien legaal

Maandag 17 december 2018 - 11:49 uur

|

Door:

Yemima

Om deze video te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Xtc blijft een van de meest populaire drug in het uitgaansleven. Het heeft nog niet de onmisbare status van alcohol maar het komt in de buurt. Uit de resultaten van het Grote Uitgaansonderzoek blijkt dat afgelopen jaar 46% van de feestgangers tussen de 15 en 35 jaar wel eens xtc heeft gebruikt. Dat is opvallend want het bezitten, verhandelen, verkopen of maken van xtc is nog steeds verboden. Als het aan GroenLinks ligt komt daar verandering in.

Legalisering

GroenLinks wil de productie van xtc legaal maken. Zo maken ze het voor jouw veiliger en willen ze het uit handen houden van criminelen. Als de pil in de handen komt van de drugscriminelen kan er niet goed gereguleerd worden wat er in de pillen zit, waardoor er veel gevaarlijke pillen in de omloop zijn. Tweede Kamerlid Kathalijne Buitenweg vindt dat de overheid daarom de controle over de productie van de drug moet nemen en kwaliteitseisen moet stellen. Naast de legalisering van de drug wilt de partij ook dat er voorlichting wordt gegeven over de risico's van het gebruik ervan. Lees ook: Waarom drugs in de urban scene 'normaler' is dan voorheen

discussie

Het is niet de eerste keer dat de discussie over legalisering van xtc wordt aangewakkerd, maar Kamerlid Paul Depla van de PvdA ziet het idee helemaal zitten. Alcohol is volgens hem een groter probleem dan een pilletje. ''Geef mij één argument waarom alcohol vrij verkrijgbaar is en xtc verboden moet zijn. Criminaliteit en milieuvervuiling zijn ook veel beter in de hand te houden als je het legaliseert.'' Dat argument kan hoogleraar Kees Kramer bevestigen. Hij zegt dat het beter is om af en toe een xtc-pil te nemen dan regelmatig veel alcohol te drinken. 

troep

De andere partijen zijn het niet bepaald eens met het voorstel van GroenLinks, ze vinden xtc te gevaarlijk en schadelijk om het te legaliseren. Zo zegt de ChristenUnie bijvoorbeeld dat criminaliteit juist beloond wordt door xtc legaal te maken. Ook de VVD sluit zich aan bij de uitspraak. ''Ze doen net alsof het Smarties zijn in plaats van drugs. Het is gewoon gevaarlijk spul.''  GroenLinks beseft dat de ‘war on drugs’ niet de oplossing is, maar ze willen het gesprek over gereguleerde xtc weer opstarten.

Kathalijne Buitenweg: ''Als xtc gelegaliseerd wordt halen we het uit de criminaliteit, bieden we de ruim 800.000 Nederlanders die af en toe een pil gebruiken een veilig product en voorkomen we onveilige situaties in onze woonwijken.'' 

Lees ook: Omar (30) feest altijd nuchter, Sarah (26) heeft drank of drugs nodig: "Ik zou me vervelen"

Populair op FunX.nl

  • Fans herkennen Khloé Kardashian bijna niet terug op Instagram

  • Michelle (20) spaart zo veel mogelijk: "Ik ben niet van plan om in Nederland te blijven"

  • Sigaretten en shag in neutrale pakjes vanaf donderdag

  • Kabinet presenteert nieuwe ingrijpende coronamaatregelen

  • Wereldwijd 1 miljoen coronadoden

  • Chadwick Boseman leverde eigen salaris in om loon Sienna Miller te verhogen