STER Advertentie
STER Advertentie

Kritiek op gevangenis na opnieuw opduiken video's feestende gevangenen

Dinsdag 29 januari 2019 - 11:01 uur

|

Door:

Milou

Om deze video te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

De video's van feestende gevangen die momenteel rondgaan, sluiten niet bepaald aan bij het beeld dat de meeste mensen hebben van een gevangenis. In de filmpjes die De Telegraaf naar buiten bracht, zie je namelijk een groep mannen losgaan en dansen op tafel. De beelden zijn in oktober al opgenomen en afkomstig uit de penitentiaire inrichting Zuyderbos in Heerhugowaard. Het is de tweede keer in korte tijd dat er beelden met feestende gevangenen naar buiten worden gebracht en dat zorgt voor veel kritiek op het Nederlandse gevangenissysteem. 

zoektocht

De video's zijn gemaakt met een telefoon met internetverbinding, die de mannen natuurlijk eigenlijk helemaal niet horen te hebben. Om de telefoons op te sporen, is de gevangenis helemaal doorgespit. Hierbij kregen de gevangenisbewaarders hulp van gespecialiseerde eenheden en drugsspeurhonden. Uiteindelijk zijn er vier smartphones, vijf opladers en wat softdrugs gevonden. Volgens een woordvoerder van de inrichting worden de eigenaren van de telefoons gestraft. 

onderzoek

Er wordt een onderzoek gestart naar hoe dit heeft kunnen gebeuren en hoe het in de toekomst kan worden voorkomen, zegt het ministerie van Justitie en Veiligheid tegen het AD"Zowel het feit dat de beelden met een telefoon gemaakt konden worden als de inhoud van de beelden is totaal onacceptabel."

NIET DE EERSTE KEER

Eind vorig jaar kwamen er ook al beelden naar buiten van feestende gevangenen. Hierop was ook drugsgebruik te zien. Het ging toen om een gevangenis in Zaanstad, die net nieuw was en de 'best beveiligde strafinrichting' van Nederland zou moeten zijn.

maatregelen

Vanuit verschillende hoeken worden maatregelen geëist. Zo stelt de PVV strafverdubbeling en de isoleercel voor. Minister Dekker van Rechtsbescherming kondigt aan telefoonsmokkel tegen te willen gaan door middel van een 'gsm-paraplu', een toestel waarmee signalen geblokkeerd worden. Ook werkt hij aan een wet om die smokkel strafbaar te maken, dat is namelijk nu nog niet het geval, meldt tijdschrift Elsevier.

Om dit Twitterbericht te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Wil jij dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste nieuws? Abonneer je op de FunX Daily Podcast en mis niks!

Populair op FunX.nl

  • Wapengebruik steeds normaler onder jongeren in Amsterdam Zuidoost: hoe komt dat?

  • Nederlandse Hodan (28) in docu Beyoncé: “Ik dacht dat iemand mij voor de gek hield”

  • Money maken? Verhuur je kamer tijdens het songfestival

  • Eva's paspoort is ongeldig door studieschuld: "Ik kan het land niet uit"

  • Kim Kardashian deelt feelgood-video van zichzelf en haar kids

  • Dit zijn de eerste beelden van Riri's Savage x Fenty show en het is lit