STER Advertentie
STER Advertentie

Tot islam bekeerde ex-PVV'er Joram van Klaveren doet zijn verhaal

Tot islam bekeerde ex-PVVer Joram van Klaveren doet zijn verhaal
NPO

Dinsdag 5 februari 2019 - 12:40 uur

|

Door:

Kavita

Dat ex-PPV'er Joram van Klaveren zich tot de islam heeft bekeerd, was gisteren het nieuws van de dag. Het is iets wat haaks staat op hoe hij zich altijd - vooral negatief - heeft geuit over de islam. Nu Joram zichzelf beschouwd als moslim, wordt hij verwelkomd door de islamitische gemeenschap. Maar dat wordt hem niet in dank afgenomen door een deel van hen die heilig in Jezus Christus gelooft. Bijvoorbeeld de EO-presentator Tijs van den Brink, die meerdere malen zijn verbazing uitspreekt en hem interviewde in het programma Nieuw Licht. Het interview met Joram vond onder andere plaats in de moskee. 

"Het is natuurlijk niet niks. Er is heel wat gebeurd is in de afgelopen jaren."

bang voor het onbekende?

Waar was zijn afgunst ooit eigenlijk op gebaseerd? Waar kwam dat specifiek door? De eerste dag dat Joram aan zijn studie godsdienstwetenschappen begon, werden de Twin Towers doorboord op 11 september 2001. In de periode die volgde, werd ook Theo van Gogh vermoord en waren er verschillende bomaanslagen in Madrid en Londen. "Het is een bepaalde setting waardoor in je in de praktijk zag wat voor gevolgen een extreme uiting van de islam kon hebben. Ook had ik vanuit huis een bepaalde visie op de samenleving meegekregen, we waren thuis gereformeerd en dat geeft een bepaald beeld. Andere godsdiensten, zeker de islam, was niet iets waar je heel vrolijk over hoefde te doen."

struggle

Jorams visie veranderde toen hij onderzoek deed voor een kritisch boek dat hij over de islam wilde schrijven. "Gedurende dat schrijven kwam ik op zoveel islamitische bronnen in de traditie, die haaks stonden op wat je in de praktijk vaak ziet bij moslims die het een treetje te ver doorvoeren, dat ik dat niet meer met goed fatsoen op kon schrijven."

liefde, rationaliteit en eenheid

Tijdens onderzoek voor Jorams boek Afvallige, waarin de voormalig rechterhand van Geert Wilders moslims eigenlijk aan het schandpaal wilde nagelen, kwam hij een heel ander beeld tegen.

Zie hieronder een gedachtespinsel van Joram die hij in zijn boek heeft opgeschreven: 

"Zittend aan de eettafel, laat in de avond, omringd door verschillende boeken over het leven van Mohamed, maar kijkend naar een Bijbel in de kast naast mij, ging er een hoop door mijn hoofd. Is de God van Abraham, Isaac en Jacob, dan dezelfde God als de nakomelingen van Ismael? Zie ik mezelf als een moslim? Als de islam in essentie een boodschap van liefde, rationaliteit en eenheid predikt, waarom reageren bepaalde moslims dan zo hysterisch op kritiek en aantijgingen?"

Populair op FunX.nl

  • 404 - Pagina niet gevonden

  • 'Entanglement’ van Jada en August leidt tot genadeloze memes

  • Bill Gates stelt harde eisen aan verspreiding toekomstig coronavaccin

  • Amber en Arda van Temptation Island verwachten kindje

  • Jada Pinkett Smith geeft toe: 'Ik had affaire met August Alsina'

  • Jada Pinkett Smith: "Vroeger had ik een pornoverslaving"