Up 2 Date

Eerste Islamitische museum in Nederland vanaf zaterdag geopend

foto: YouTube: Islam Experience Centrefoto: YouTube: Islam Experience Centre
  1. Newschevron right
  2. Eerste Islamitische museum in Nederland vanaf zaterdag geopend

Het eerste Islamitische museum in Nederland opent zaterdag 10 juni haar deuren. Islam Experience Centre (IXC) neemt je mee door de geschiedenis van de islam met behulp van virtual reality. Het museum te Rotterdam is te vinden in het Verzamelgebouw aan de Strevelsweg, vlakbij Zuidplein.

Islam Experience Centre

Het doel van het museum is om informatie over de islam te verspreiden en misconcepties weg te nemen. De boodschap is laagdrempelig en bestemd voor alle geïnteresseerden. Het is traditioneel qua inhoud, maar hightech in haar presentatie. Zo bestaat IXC uit vijf ruimtes met daarin splinternieuwe virtual reality die is gebaseerd op de nieuwste technologie. Denk hierbij aan augmented reality en hologrammen.

"Het is uiteraard informatief bedoeld, maar tegelijkertijd hebben we geprobeerd om ook een leuke ervaring te creëren. Zowel voor jongeren als voor ouderen, voor moslims en voor niet-moslims, voor studenten en nieuwsgierige individuen maar vooral ook voor families. Iedereen is welkom", zegt de woordvoerder.

Boodschap

Het is een initiatief van oud PVV'er Joram van Klaveren die zich tijdens het schrijven van een anti-islamboek juist bekeerde tot deze godsdienst. "Politici gebruiken nog steeds bepaalde frasen over het gevaar van de islam. Teksten die ik zelf ook gebruikt heb. Het onkruid dat ik toen heb gezaaid, wil ik nu bestrijden", zegt hij tegen het AD.

De organisatie is niet verbonden aan één specifieke groep of stroming. "We zijn slechts eenvoudige moslims die de soenna van de Profeet in de praktijk proberen te brengen. We overstijgen stromingen en werken met ieder individu dat onze boodschap wil helpen verspreiden", zegt hij. Het team bestaat uit diverse vrijwilligers. Zowel Moslim mannen en vrouwen met roots uit onder andere: Indonesië, Suriname, Nieuw-Zeeland, Syrië, Marokko en Nederland. Deze brede mix van mensen belichaamt de universele boodschap van de Islam, aldus de organisatie.

Workshops

Naast een fysieke locatie heeft IXC ook een mobiele service waarmee ze langs scholen kunnen gaan. Aan de hand van virtual reality brillen kunnen workshops en gastlessen worden verzorgd op basisscholen en aan universiteiten.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie