STER Advertentie
STER Advertentie

Dit is waarom je reviews niet altijd moet vertrouwen

Vrijdag 1 maart 2019 - 11:45 uur

|

Door:

Samantha

Om deze video te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Je wilt een hotel boeken of bij een restaurant reserveren, dus doe je meteen het eerste wat in je opkomt: online reviews bekijken. Dat is natuurlijk logisch, maar net zoals hoe fake news tegenwoordig een ding is, zijn neppe reviews dat ook. Bedrijven kopen recensies, waardoor zo'n hotelletje of restaurant in één keer veel beter lijkt dan het misschien is. Maar hoe zit dat precies? NOS op 3 ging op onderzoek uit en dook in de wereld van neppe recensies.

nepbedrijf

Om uit te testen hoe je aan nepreviews kunt komen, creëerde presentator Nick Felix een nep pizzarestaurant. Vervolgens belde Nick naar een bedrijf dat reviews verkoopt en die legde hem uit hoe alles te werk gaat. "Je zou de tekst zelf kunnen doorgeven, dat kan in het Nederlands of Engels. Maar wij kunnen ook zelf de tekst verzinnen en die posten." De medewerker geeft Nick ook advies over wat hij het beste kan doen:

"Je kunt in onze shop zelf aangeven of je vier sterren wilt geven of vijf sterren. [...] Ik zou er niet te veel bestellen, eerder tussen de tien of vijf stuks."

Later vertelt Nick aan een andere medewerker dat hij eigenlijk van de NOS is en dat hij nog andere vragen heeft, maar op dat moment wil de man niks meer over hun handel kwijt.

beloning

Een bedrijf betalen om met sterren te gooien, is niet de enige manier om aan neppe recensies te komen. Er bestaan veilingsites die oproepen van bedrijven plaatsen om neppe accounts met elkaar te ruilen en er zijn ook mensen die hun eigen account gebruiken om neppe reviews te schrijven. NOS op 3 ontdekte dat bijna de helft van deze reviewers het voor een bepaalde beloning doet. Cadeaubonnen, kortingen, geld, noem maar op. 

illegaal

In Turn Up! belden Giorgio en Vanessa met Nick, want zij waren wel benieuwd hoe hij aan de reviews voor zijn 'restaurant' is gekomen. De presentator vertelt dat hij, via het bedrijf waarmee hij belde, reviews voor Google kocht voor 5,95 euro per stuk. Dat is een aardig prijsje en je kan het natuurlijk al raden, het is sowieso niet legaal.

"Dit is misleiding, dit mag helemaal niet. Je mag best betalen voor een review, maar dan moet erbij staan dat ervoor betaald is. Maar ja, dat doen die bedrijven niet, dus het is gewoon misleiding."

'Dit is waarom je recensies niet altijd op hun mooie blauwe sterretjes kan geloven'

Populair op FunX.nl

  • Qucee opnieuw vader geworden

  • Doven zijn niet zielig: "Wij zijn ook gewoon mensen die normaal kunnen functioneren"

  • Nieuw seizoen ‘Een Huis Vol’ showt grote gezinnen in quarantaine

  • Iran in rep en roer door eerwraakmoord op 14-jarig meisje

  • Wie is Karen en waarom is ze zo'n populaire meme geworden?

  • Man (30) doodgeschoten in Rotterdam, twee verdachten aangehouden