STER Advertentie
STER Advertentie

Algerijnse president Bouteflika trekt zich na grote protesten terug als kandidaat

Algerijnse president Bouteflika trekt zich na grote protesten terug als kandidaat
EPA

Maandag 11 maart 2019 - 20:21 uur

Na de grote demonstraties van afgelopen weekend heeft de Algerijnse president Abdelaziz Bouteflika zich teruggetrokken als kandidaat voor de presidentsverkiezingen. De verkiezingen van 18 april worden uitgesteld en Bouteflika wordt vervangen door een interim-president.

Om dit Twitterbericht te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

REFERENDUM

Boutaflika heeft ook een referendum over een nieuwe grondwet aangekondigd. Daarnaast worden verschillende ministers nu vervangen. Premier Ouyahia is al opgestapt. Hij wordt vervangen door de huidige minister van Binnenlandse Zaken, Bedoui.

protesten

Nadat de 82-jarige Bouteflika vorige maand liet weten zich voor een vijfde termijn verkiesbaar te stellen, ontstonden er veel protesten in het land. Met name onder jongeren. Zij vinden de president, die al sinds 2013 weinig in het openbaar gezien wordt, te oud en ziek om nog te regeren. Ook wordt er gesproken over de hoge werkloosheid en grote mate aan corruptie die in Algerije zou plaatsvinden.

Lees ook: L'Algerino demonstreert mee bij protesten in Algerije

slechte gezondheid

Bouteflika is al sinds 1999 aan de macht. In 2013 kreeg hij een beroerte en hij verkeert al lange tijd in slechte gezondheid. Hij is vaak voor medische behandelingen in het buitenland, zo keerde hij gisteren terug uit Zwitserland. 

Meld je aan voor het FunX TopiX panel en geef via je telefoon je mening over allerlei actuele onderwerpen. Jouw stem is belangrijk en die wil FunX laten horen aan de rest van Nederland!

{"c1":"2","c2":"17827132","ns_site":"po-totaal","potag1":"npofunx","potag2":"site","potag3":"npo","potag4":"npo","potag5":"zenderportal","potag6":"audio","potag7":"npofunx","potag8":"site","potag9":"site","name":"npofunx.news.up-2-date.41256-algerijnse-president-bouteflika-trekt-zich-na-grote-protesten-terug-als-kandidaat"}