Up 2 Date

Vacature: helemaal niets doen voor 2000 euro

foto: Unsplash
  1. Newschevron right
  2. Vacature: helemaal niets doen voor 2000 euro

De hele dag niets doen op je werk, totaal geen verantwoordelijkheid hoeven dragen en daar ongeveer tweeduizend euro per maand voor vangen? Het klinkt als een 1 april-grap, maar deze fulltimebaan gaat echt bestaan. Twee Zweedse kunstenaars zoeken iemand die de hele dag wil niksen op het nieuwe treinstation Korsvägen in Göteborg. Het enige dat je moet doen voor die tweeduizend euro is 's ochtends inklokken en 's avonds weer uitklokken.

Kunstenaars betalen uit eigen zak

Kunstenaars Simon Goldin en Jakob Senneby wonnen vorig jaar een prijs ter waarde van ongeveer een half miljoen euro. Dat geld investeren ze in dit langlopende experiment. Met de rente hopen ze het loon + eventuele loonsverhogingen van de werknemer tot in de eeuwigheid te kunnen betalen. De toekomst zal uitwijzen of dat haalbaar is, want bedenk wel dat het modaal inkomen snel stijgt. Tegenwoordig verdient iemand in Nederland gemiddeld 37.000 euro, maar in 1970 was dat maar 5.000 euro. Het kan dus snel gaan met dat halve miljoen.

Aandacht voor Göteborg

Met dit kunstproject willen Simon Goldin en Jakob Senneby extra aandacht vragen voor de manier waarop Göteborg de laatste jaren aan het veranderen is. Vroegen was het een echte arbeidersstad, maar tegenwoordig kan de gemiddelde burger het niet meer te betalen. Met dit kunstproject willen ze de arbeider de controle geven, in plaats van het geld.

Baantje voor 2026

Iedereen mag reageren op de vacature, maar je kan de baan pas in 2026 krijgen. Dan staat de opening van treinstation Korsvägen in Göteborg namelijk gepland. Dit is hoe de omgeving er nu uit ziet:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie