STER Advertentie
STER Advertentie

Boetes voor rijden van 1 km te hard al bijna 5 miljoen euro opgeleverd

Boetes voor rijden van 1 km te hard al bijna 5 miljoen euro opgeleverd
ANP

Donderdag 28 maart 2019 - 09:55 uur

|

Door:

Milou

Iedereen heeft een hekel aan die paars-witte enveloppen op de mat, want die betekenen bijna altijd dat je een boete te pakken hebt. Extra zuur is het als blijkt dat je moet betalen omdat je slechts enkele kilometers te hard reed. Op wegen waar je 130 kilometer per uur mag, kan je namelijk al een boete krijgen als je één kilometer te hard rijdt. Daarvoor betaal je elf euro en negen euro administratiekosten. Uit onderzoek van het AD is gebleken dat met die microboetes van één kilometer sinds 2012 al bijna 5 miljoen euro is binnengehaald.

Waarom?

Op wegen waar je 100 of 120 kilometer per uur mag rijden, word je bekeurd wanneer je na correctie vier kilometer of meer te hard rijdt. In 2012 werd besloten om de maximumsnelheid op sommige snelwegen te verhogen naar 130 kilometer per uur. Omdat het kabinet de flitsmarge die er standaard een paar kilometer vanaf trekt in verband met meetfouten te soepel vond, is besloten bij 130-wegen eerder te bekeuren. Het resultaat is dat dit soort wegen een soort boete-walhalla zijn geworden. 

Om dit Twitterbericht te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

handhaven of de kas spekken?

Sinds 2012 zijn er ongeveer een half miljoen één tot drie kilometer-boetes verstuurd en die zijn samen goed voor 12 miljoen euro. Politiebonden zijn nu bang dat door dit soort boetes de steun en het begrip voor bekeuringen in gevaar komt. Gerrit van de Kamp van politievakbond ACP vertelt tegen het AD: "Dit gaat ten koste van het maatschappelijk draagvlak voor beboeten en handhaven. Dit riekt niet naar handhaven, maar naar het spekken van de staatskas."

Vind jij boetes voor het rijden van één kilometer te hard belachelijk?

Populair op FunX.nl

  • Er komt een vervolg op de omstreden erotische Netflix-hit '365 Days'

  • Défano Holwijn legt in BLM-class uit waarom het woord 'halfbloedje' niet meer kan

  • Mia Khalifa blij met miljoen handtekeningen om pornovideo's te verwijderen

  • Pamela (23) geeft Frans: "Als docent heb je niet per se een slecht salaris"

  • Amsterdamse gemeenteraad wil Keti Koti nationale feestdag maken

  • Broadway-acteur koopt door slaven gebouwd landhuis "om met liefde te vullen"