Up 2 Date

'Dader terreuraanslag Nieuw-Zeeland wil meer rechten in de gevangenis'

foto: AFP
  1. Newschevron right
  2. 'Dader terreuraanslag Nieuw-Zeeland wil meer rechten in de gevangenis'

De dader van de terroristische aanslagen die eerder deze maand 50 mensen het leven kostte in Nieuw-Zeeland, zou een formele klacht hebben ingediend in de gevangenis. Volgens lokale media zou de 28-jarige dader van de terreuraanslag in Christchurch geklaagd hebben over zijn rechten in de gevangenis.

Geen tv, telefoon, radio of kranten

Brenton T. zou onder andere geklaagd hebben dat hij geen telefoon zou mogen gebruiken en geen bezoek mag ontvangen. Een woordvoerder bevestigt dit. Hij zou geen toegang hebben tot televisie, radio of kranten. De bezoekers zouden niet worden toegelaten wegens operationele veiligheidsredenen.

Meer beschuldigingen

Brenton T. wordt op 5 april in de rechtbank verwacht. Hij is in staat van beschuldiging gesteld voor moord, maar men verwacht dat daar nog een lange lijst aan beschuldigingen bijkomt.

Onafhankelijk onderzoek

De Nieuw-Zeelandse premier Jacinda Ardern laat ook een onafhankelijk onderzoek doen naar de moskeeaanslag. Een onderzoeksrechter met ruime bevoegdheden gaat kijken of het bloedbad voorkomen had kunnen worden. Ardern zegt dat Nieuw-Zeelanders en moslims zich wereldwijd terecht afvragen hoe dit heeft kunnen gebeuren en dat een onafhankelijk onderzoek daarom van belang is: "Het is belangrijk om de onderste steen boven te krijgen."

Rol van social media

Premier Adern probeert ook goed in kaart te brengen wat de rol van social media was tijdens de aanslag. De dader streamde de aanslag live op Facebook. Topvrouw Sheryl Sandberg van Facebook stuurde een brief naar de krant New Zealand Herald waarin ze zegt dat mensen terecht kritiek hebben geleverd op de rol van online platforms zoals Facebook die werden gebruikt om de gruwelijke daad te verspreiden.

Facebook neemt maatregelen

Facebook gaat volgens Sandberg onderzoeken hoe bewerkte video's met geweld sneller herkend kunnen worden, zodat verspreiding voorkomen kan worden. Ook willen ze Facebook Live verbieden voor mensen die zich eerder misdragen hebben.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie