STER Advertentie
STER Advertentie

Lachgas verboden op bijna ieder Bevrijdingsfestival

Lachgas verboden op bijna ieder Bevrijdingsfestival
ANP XTRA

Zondag 5 mei 2019 - 10:48 uur

|

Door:

Burç

Wat je vandaag vrijwel zeker niet gaat tegenkomen op een Bevrijdingsfestival, is iemand die lachgas verkoopt. De NOS heeft contact opgenomen met veertien Bevrijdingsfestivals en daaruit blijkt dat mensen die lachgas willen gebruiken of verkopen, vandaag niet welkom zijn. Bij sommige festivals wordt je zelfs van het terrein gekickt.

Verboden

Op Koningsdag moesten ambulances tientallen keren ingrijpen, omdat mensen massaal onwel werden door het gebruik van lachgas. Zo'n scenario proberen Bevrijdingsfestivals te voorkomen, door in de vergunning al slagroompatronen en ballonnetjes, net als bijvoorbeeld paraplu's, al te verbieden op het terrein.

Lees ook: Kayla zit door lachgas in een rolstoel: "Van de ene op de andere dag kon ik niet meer lopen"

Geweigerd

Het gebruik van lachgas is legaal in Nederland, maar het is aan organisaties of ze het goedje op hun evenemententerrein accepteren. Uit het onderzoek van de NOS blijkt dat alle partijen die een aanvraag deden voor de verkoop van ballonnen, geweigerd zijn. Op de Bevrijdingsfestivals in Haarlem, Almere en Utrecht mag je op het terrein niets gebruiken en als extraatje is de handel of het gebruik van lachgas om het festivalterrein heen ook verboden.

In jouw buurt

Sommige festivals werken samen met de gemeente of huren beveiligers in om mensen te controleren. Andere festivals controleren niet actief, maar spreken de bezoekers er wel op aan. Hoe het precies zit met het Bevrijdingsfestival in jouw buurt, kan je onderaan het NOS-artikel checken.

Populair op FunX.nl

  • Jada Pinkett Smith geeft toe: 'Ik had affaire met August Alsina'

  • Bill Gates stelt harde eisen aan verspreiding toekomstig coronavaccin

  • Onrust in Turkije na invoering controversiële nieuwe wet

  • Jada Pinkett Smith: "Vroeger had ik een pornoverslaving"

  • Bedrijf zoekt mensen die tegen betaling willen slapen

  • Jada Pinkett (46) post sexy bikinifoto om man Will Smith terug te pakken