Up 2 Date

Taiwan legaliseert als eerste Aziatische land homohuwelijk

foto: AFP
  1. Newschevron right
  2. Taiwan legaliseert als eerste Aziatische land homohuwelijk

Stel je voor dat je niet mag trouwen met degene van wie je houdt... In bijna heel Azië is dat voor homo's en lesbiennes nog het geval, behalve in Taiwan. Daar is het vanaf volgende week toegestaan om met iemand te trouwen van hetzelfde geslacht. En dat vieren duizenden leden van de lhbtq-gemeenschap vandaag - op de Internationale Dag tegen Homofobie en Transfobie - met wapperende regenboogvlaggen voor het parlementsgebouw.

grote stap

Twee jaar geleden kondigde het Constitutionele Hof in Taiwan aan de grondwet te gaan veranderen. Het parlement kreeg twee jaar de tijd om de bijbehorende wetten aan te passen. De nieuwe wet gaat vanaf 24 mei in, wanneer president Tsai Ing-wen haar handtekening heeft gezet. "We hebben een grote stap gezet richting echte gelijkwaardigheid en hebben Taiwan een beter land gemaakt", schrijft ze op Twitter.

verdeeldheid

Taiwan - dat door slechts negentien landen erkend wordt als officieel onafhankelijke staat - is een van de lhbtq-vriendelijkste plekken in Azië. In de hoofdstad Taipei vindt elk jaar de grootste Gay Pride van Azië plaats. Toch was er bij het parlementsgebouw ook een tegendemonstratie aanwezig. Er heerst namelijk veel verdeeldheid onder de bevolking. Afgelopen november stemde bijna driekwart van de bevolking in een referendum tegen het homohuwelijk. Toch besloot de regering de nieuwe wet door te zetten.

Foto: AFP

Ster advertentie
Ster advertentie