STER Advertentie
STER Advertentie

Onvrijwillige seks en seksuele intimidatie worden strafbaar

Onvrijwillige seks en seksuele intimidatie worden strafbaar
Pexels

Woensdag 22 mei 2019 - 08:08 uur

|

Door:

Burç

Alle seks met iemand die dat eigenlijk niet wil, wordt strafbaar volgens een nieuw wetsvoorstel van minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid. Op die manier wil hij slachtoffers van onvrijwillige seks of seksuele intimidatie beter beschermen.

Verplicht vragen

In het wetsvoorstel komt te staan dat je bij twijfel of iemand seks met je wil, jij de plicht hebt om te vragen of de ander het wel prettig vindt. In een Kamerbrief staat dat vrouwen en mannen in Nederland nog steeds te maken krijgen met ontoelaatbaar gedrag, waar weinig aan te doen is. Zo zijn verkrachting en aanranding strafbaar, maar soms moeilijk te bewijzen, omdat dwang nog een criterium is.

Om dit Twitterbericht te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Nee is nee

Grapperhaus schrijft dat een 'nee' ook 'nee' betekent. Als je geen 'nee' zegt, dan is het nog altijd geen 'ja'. Daarom worden we verplicht om te onderzoeken of de ander wel seksueel contact wil, als het niet duidelijk besproken is. Doe je dat niet, dan ben je straks strafbaar bezig. Op penetratie tegen de wil komt een gevangenisstraf van maximaal zes jaar te staan. Voor lichtere vergrijpen kan je maximaal vier jaar krijgen.

Seksuele intimidatie

Seksuele intimidatie wordt ook strafbaar, zowel online als op straat: "Het is niet normaal om vrouwen of mannen op straat te betasten om ze te vernederen of te kwetsen", zegt Grapperhaus. Hij vindt dat mensen zich veilig moeten kunnen voelen. Het definitieve wetsvoorstel wordt waarschijnlijk eind 2019 of begin 2020 ingediend.

Populair op FunX.nl

  • Nederlandse Cas (16) rapt 'Thiago Silva' mee met Dave op Lowlands

  • Tyra Banks helpt opkomend model met onverwachte fotoshoot langs de weg

  • Dwayne 'The Rock' Johnson getrouwd op Hawaï

  • Lukaku reageert met foto op kritiek over gewicht: 'Not bad for a fat boy'

  • Man doet The Lion Kings 'Circle of Life'-duet met ezel en dat gaat zo

  • Samuel L. Jackson is 39 jaar getrouwd en deelt mooie Instagram-throwback

{"c1":"2","c2":"17827132","ns_site":"po-totaal","potag1":"npofunx","potag2":"site","potag3":"npo","potag4":"npo","potag5":"zenderportal","potag6":"audio","potag7":"npofunx","potag8":"site","potag9":"site","name":"npofunx.news.up-2-date.42193-onvrijwillige-seks-en-seksuele-intimidatie-worden-strafbaar"}