STER Advertentie
STER Advertentie

Waarom zou je stemmen voor de Europese verkiezingen?

Waarom zou je stemmen voor de Europese verkiezingen?
Unsplash

Woensdag 22 mei 2019 - 14:56 uur

|

Door:

Burç

Donderdag 23 mei kan je gaan stemmen voor de Europese verkiezingen, maar waarom zou je? Je zou het niet denken, maar de onderwerpen waar het Europees Parlement over beslist - o.a. vluchtelingen, statiegeld en homohuwelijken - is helemaal niet zo'n ver van je bed show. Daarnaast controleren de Europarlementariërs andere EU-instellingen, zoals de Europese Raad en de Europese Commissie. Dus beter ga je je stempas zoeken!

Vluchtelingen, statiegeld, wintertijd

Je kunt in Nederland op kandidaten van zestien verschillende politieke partijen stemmen tijdens de Europese verkiezingen. De partij met de meeste stemmen, mag vervolgens de meeste Europarlementariërs afvaardigen. De Europarlementariërs die Nederland vervolgens naar het Europees Parlement stuurt, zitten daar namens ons voor kwesties zoals bootvluchtelingen en dierproeven. Zij stemmen samen met honderden anderen wat de EU bijvoorbeeld moet doen als er een boot met vluchtelingen aankomt. Welk landen vangen de vluchtelingen op en wie betaalt alles? Ze stemmen daarnaast bijvoorbeeld ook over het invoeren van statiegeld op plastic flessen of het afschaffen van de wintertijd in Europa.

Homohuwelijken en dierproeven

Behalve alle bovengenoemde punten, liggen er in Europa ook plannen voor een Europees leger, het verbieden van dierproeven, het goedkeuren van huwelijken tussen personen van hetzelfde geslacht en bijvoorbeeld het kwijtschelden van de leningen aan Griekenland. Heb jij daar ook iets over te zeggen? Ga donderdag dan vooral stemmen op de partij die het meest overeenkomt met jouw ideeën.

510 miljoen burgers

Nederland levert deze verkiezingen weer 26 Europarlementariërs, net als vijf jaar geleden. In totaal zijn er 751 Europarlementariërs in het Europees Parlement. Zij vertegenwoordigen samen 510 miljoen burgers en zijn georganiseerd in acht fracties.

Om deze video te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Stemmen?

Ga je donderdag 23 mei stemmen? Neem dan je stempas en je identiteitskaart, paspoort of rijbewijs mee! Wil je je eerst inlezen? Check dan de websites van de partijen of probeer de Jongerenkieswijzer van IZI solutions en NJR, de StemWijzer van ProDemos en/of de Stemwijzer van citisens en Nu.nl. Geen idee waar je een stembureau kan vinden? Check dan waarismijnstemlokaal.nl.

Laat een ander voor je stemmen

Wist je dat je iemand anders voor je kan laten stemmen als je zelf niet wil of kan? Als diegene uit dezelfde gemeente komt, dan moet je de achterkant van je stempas invullen. Jij en de gemachtigde moeten het vervolgens ondertekenen. Ook moet je een kopie van je identiteitsbewijs, paspoort of rijbewijs meegeven. Iemand uit een andere gemeente machtigen, kon tot vijf dagen voor de verkiezingen nog met een schriftelijk verzoek. Nu is dat helaas niet meer mogelijk.

Uitslag

De uitslag van de Europese verkiezing wordt op zijn vroegst op zondag 26 mei gepubliceerd, maar daarvoor zullen er zeker voorspellingen binnenkomen op basis van exitpolls.

Wil je meer weten over de Europese verkiezingen? Check dan de Holy FAQ van NOS.

Ga jij stemmen voor de Europese verkiezingen?

Wil jij dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste nieuws? Abonneer je op de FunX Daily Podcast en mis niks!

Populair op FunX.nl

  • Wapengebruik steeds normaler onder jongeren in Amsterdam Zuidoost: hoe komt dat?

  • Nederlandse Hodan (28) in docu Beyoncé: “Ik dacht dat iemand mij voor de gek hield”

  • Money maken? Verhuur je kamer tijdens het songfestival

  • Eva's paspoort is ongeldig door studieschuld: "Ik kan het land niet uit"

  • Kim Kardashian deelt feelgood-video van zichzelf en haar kids

  • Dit zijn de eerste beelden van Riri's Savage x Fenty show en het is lit