STER Advertentie
STER Advertentie

$59 miljoen voor scholier die ernstige brandwonden opliep bij scheikundeles

$59 miljoen voor scholier die ernstige brandwonden opliep bij scheikundeles

Dinsdag 2 juli 2019 - 10:06 uur

|

Door:

Elize

Een voormalig middelbare scholier uit New York heeft ruim 59 miljoen dollar schadevergoeding gekregen. Alonzo Yanes, die nu 21 is, liep vijf jaar geleden ernstige brandwonden op toen een experiment tijdens scheikundeles compleet misging. 

Om dit Twitterbericht te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Experiment

Het experiment waarbij Yanes ernstig gewond raakte, werd uitgevoerd ondanks de waarschuwingen van de U.S. Chemical Safety Board dat het te gevaarlijk zou zijn. De lerares stak minerale zouten in brand en gebruikte daarbij methanol. Maar dat ging fout, want de enorme vuurvlam die bij het experiment vrijkwam, raakte Yanes.

Ondraaglijke pijn

Tijdens de rechtszaak vertelde Yanes dat hij zich herinnert dat "het voelde alsof het vuur mijn huid en mijn vlees opat, en het me verkoolde als een stuk vlees in een frituurpan." Hij stond in brand en probeerde het vuur te doven door op de grond te rollen. "Ik probeerde zo lang mogelijk mijn adem in te houden, maar niks werkte. Ik was hopeloos levend aan het verbranden en ik kon er niks aan doen, en de pijn was zo ondraaglijk."

Yanes liep derdegraads brandwonden op aan 30 procent van zijn lichaam. Volgens Yanes waren de wonden aan zijn nek, gezicht, armen en handen extreem pijnlijk, net als de huidtransplantaties die hij daarna moest ondergaan. 

Oordeel

Volgens Yanes en zijn ouders, die de Department of Education van New York en zijn oude lerares aanklaagden, waren de scholieren niet voldoende beschermd tijdens het experiment en had het experiment niet uitgevoerd moeten worden, omdat er al gewaarschuwd was voor het gevaar. De verdediging zegt dat het vuur een ongeluk was. Uiteindelijk oordeelde de jury, na een rechtszaak van vier weken, in het voordeel van Yanes. 

Pijn

Volgens Yanes' advocaat Ben Rubinowitz bestaat de schadevergoeding van $59.170.000 uit twee gelijke delen. Het eerste deel van het bedrag krijgt Alonzo voor de pijn die hij geleden heeft in het verleden. Het andere deel kreeg hij voor de pijn die hij in de toekomst zal lijden.

Populair op FunX.nl

  • Bedrijf zoekt mensen die tegen betaling willen slapen

  • 'Huizenprijzen volgend jaar 2 procent omlaag'

  • Boef vertelt bij 'Andy in de Auto' over Selma Omari en zijn nieuwe album

  • Badr Hari helemaal ready voor nieuwe wedstrijd

  • Parijs krijgt drijvende bioscoop met elektrische bootjes

  • Danny (26) is chef-kok: "Ik ga vaak uit eten, maar heb ook een flinke spaarrekening"